Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

Mugabe nem hajlandó leállni

2008.07.07. 15:36
Elüldözte ellenfelét, megnyerte a választást, de verőlegényei nem hagyják abba az ellenzékiek elleni támadásokat.

Felfegyverzett verőlegények támadtak két olyan menekülttáborra Zimbabwéban, ahol elüldözött ellenzéki szavazók kerestek menedéket, jelentette a BBC. Robert Mugabe elnök hívei több ellenzékit megöltek a gokwei táborban. Ruwában, a főváros közelében nem gyilkoltak, de sokakat megvertek, nyilatkozták szemtanúk.

Az országot 28 éve diktatórikus módszerekkel irányító, gazdaságát romba döntő Robert Mugabe látszólag nem elégedett meg azzal, hogy folyamatos zaklatásokkal elérte Morgan Tsvangirai ellenzéki jelölt visszalépését. Tsvangirai a megfigyelők szerint valószínűleg sima győzelmet aratott az első fordulóban - még a zimbabwei választási bizottság nyilvánvalóan meghamisított eredményei szerint is több szavazatot kapott Mugabénál, de nem eleget a második forduló elkerüléséhez.

Az ellenzéki vezető az erőszak tobzódása miatt lépett vissza, mint mondta, nem kérheti híveitől, hogy az életüket áldozzák érte. De ezzel sem tudta megmenteni az ellenzékieket Mugabe fegyvereseinek állandó zaklatásaitól. Az erőszak visszalépése után sem csillapodott, maga Tsvangirai is menedékjogot kért a holland nagykövetségen, hiszen visszalépésével elvesztette viszonylagos védettségét.

Mugabe és hívei az erőszakos fellépéssel ellehetetleníthetik a nemzeti kiegyezésre irányuló kísérleteket. Az elnökválasztás első fordulójával egy időben tartott parlamenti választásokon az ellenzék diadalmaskodott, így felmerült egy békés átmenet lehetősége is. Valószínű, hogy Mugabe az erőszakkal az ellenzéki parlamenti képviselőknek is üzent.