Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elvesztette a parlamenti választást a zimbabwei kormány

2008.04.02. 17:23
Az már biztos, hogy a parlamenti többséget elvesztette Robert Mugabe pártja, de az elnökválasztás eredményeiről még mindig nem közöltek semmit Zimbabwéban. Az ellenzék szerint Mugabe nagy verést kapott, de a negyedik napja tartó szavazatszámlálás lehetőséget ad a kormányzatnak a csalásra.

Elvesztette parlamenti többségét az eddigi zimbabwei kormánypárt a múlt hét végi általános választásokon, jelentette be szerdán a központi választási bizottság.

A választási bizottság által szerdán közzétett, a 210-ből 199 parlamenti helyre vonatkozó részeredményekből mindazonáltal kitűnik: a Robert Mugabe államfő vezette Zimbabwei Afrikai Nemzeti Unió - Hazafias Front (ZANU-PF) ezúttal nem szerzett abszolút többséget a törvényhozásban. Az ellenzéki Mozgalom a Demokratikus Változásokért (MDC) párt ugyanis 96 képviselői helyhez jutott, a párt egyik szakadár frakciója pedig 9 mandátumhoz, s egy független jelöltet szintén képviselővé választottak.

A ZANU-PF 93 - más jelentés szerint 94 - képviselői helyet nyert el a zimbabwei parlamentben.

A választási bizottság továbbra sem közölt viszont adatokat a parlamenti választásokkal egy időben tartott elnökválasztásról, amelyen az országot 1980 óta irányító 84 éves Mugabe immár hatodik elnöki megbízatásáért szállt harcba.

Az ellenzék saját mérései szerint Mugabe súlyos vereséget szenvedett, de a szombat óta tartó szavazatszámlálás lehetőséget ad a kormánynak a választás elcsalására.