Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Talán nem jut kínai fegyverekhez Mugabe

2008.04.22. 18:52
Nem engedik kikötni Afrika partmenti államai azt a kínai hajót, ami a minden bizonnyal megbukott zimbabwei kormánynak szállít fegyvereket. Zimbabwe belügyminisztere nem érti, "miért kell ekkora hűhót csinálni" egy hajóból. Az országban egy hónapja nem árulják el, hogy a diktátor elbukta-e az elnökválasztást.

Talán hazatér az a Zimbabwébe fegyvereket szállító kínai hajó, amely négy nappal ezelőtt hagyta el Dél-Afrika partjait, miután a helyi legfelső bíróság döntése alapján nem engedték kirakodni, közölte a kínai külügyminiszter szóvivője kedden.

Az afrikai országok és az Egyesült Államok is attól tart, hogy a - BBC információi szerint - hárommillió töltény, 1500 páncéltörő gránát, és 2500 aknavetőgránát az elnökválasztás utáni zavargásokkal és politikai patthelyzettel küszködő Zimbabwébe kerül.

A szállítmány kirakodását a bírósági döntés értelmében a dél-afrikai dokkmunkások megtagadták a kínai fegyverkereskedőtől. Mivel Zimbabwe az óceántól elzárt ország, ezért az Egyesült Államok a környező, partmenti országoknál járt el, hogy ne engedjék kirakodni a hajót.

A hajó, miután elhagyta a dél-afrikai partokat, Angola felé vette az irányt, de nem tudni, megérkezett, és kirakodott-e már. Az angolai kormány ugyanis a jelenleg még hatalomba lévő Mugabe-kormány szövetségese. Az angolai kikötőfelügyelet szerint a hajó nem jelentkezett be kikötésre Angolában.

A kínai külügyminisztérium azt közölte, a kínai hajózási társaságnak a dolga eldönteni, mit kezdenek a zimbabwei kormány által még tavaly lerendelt szállítmánnyal.

"Nem értem, egy magányos hajó miatt, miért kell ekkora hűhót csinálni" - reagált a történtekre Patrick Chinamasa, zimbabwei igazságügyminiszter. Szerinte országának joga van bármilyen legitim forrástól fegyvereket vásárolnia.

A zimbabwei ellenzék szerint ugyanakkor a töltényeket a velük való leszámolásra használhatja fel a muníciót. Az ellenzék szerint a március 29-i választások óta - melyek eredményeit a mai napig nem hozták nyilvánosságra, csak azt tudni, hogy a kormány a parlamenti többségét minden bizonnyal elvesztette, és valószínűleg a diktátor, Mugabe is megbukott - eltelt időszakban a kormányzat tíz támogatójukat ölte meg összecsapások során.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!