Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Talán nem jut kínai fegyverekhez Mugabe

2008.04.22. 18:52
Nem engedik kikötni Afrika partmenti államai azt a kínai hajót, ami a minden bizonnyal megbukott zimbabwei kormánynak szállít fegyvereket. Zimbabwe belügyminisztere nem érti, "miért kell ekkora hűhót csinálni" egy hajóból. Az országban egy hónapja nem árulják el, hogy a diktátor elbukta-e az elnökválasztást.

Talán hazatér az a Zimbabwébe fegyvereket szállító kínai hajó, amely négy nappal ezelőtt hagyta el Dél-Afrika partjait, miután a helyi legfelső bíróság döntése alapján nem engedték kirakodni, közölte a kínai külügyminiszter szóvivője kedden.

Az afrikai országok és az Egyesült Államok is attól tart, hogy a - BBC információi szerint - hárommillió töltény, 1500 páncéltörő gránát, és 2500 aknavetőgránát az elnökválasztás utáni zavargásokkal és politikai patthelyzettel küszködő Zimbabwébe kerül.

A szállítmány kirakodását a bírósági döntés értelmében a dél-afrikai dokkmunkások megtagadták a kínai fegyverkereskedőtől. Mivel Zimbabwe az óceántól elzárt ország, ezért az Egyesült Államok a környező, partmenti országoknál járt el, hogy ne engedjék kirakodni a hajót.

A hajó, miután elhagyta a dél-afrikai partokat, Angola felé vette az irányt, de nem tudni, megérkezett, és kirakodott-e már. Az angolai kormány ugyanis a jelenleg még hatalomba lévő Mugabe-kormány szövetségese. Az angolai kikötőfelügyelet szerint a hajó nem jelentkezett be kikötésre Angolában.

A kínai külügyminisztérium azt közölte, a kínai hajózási társaságnak a dolga eldönteni, mit kezdenek a zimbabwei kormány által még tavaly lerendelt szállítmánnyal.

"Nem értem, egy magányos hajó miatt, miért kell ekkora hűhót csinálni" - reagált a történtekre Patrick Chinamasa, zimbabwei igazságügyminiszter. Szerinte országának joga van bármilyen legitim forrástól fegyvereket vásárolnia.

A zimbabwei ellenzék szerint ugyanakkor a töltényeket a velük való leszámolásra használhatja fel a muníciót. Az ellenzék szerint a március 29-i választások óta - melyek eredményeit a mai napig nem hozták nyilvánosságra, csak azt tudni, hogy a kormány a parlamenti többségét minden bizonnyal elvesztette, és valószínűleg a diktátor, Mugabe is megbukott - eltelt időszakban a kormányzat tíz támogatójukat ölte meg összecsapások során.