Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Zentai ügyvédei kudarcot vallottak

2008.05.21. 11:55
Zentai Károly ügyvédeinek kudarcaként értékeli egy ausztrál lap a perthi bíróság döntését, mely szerint időpocsékolás az a próbálkozás, hogy egy 2002 óta nem létező jogi eszközt akartak alkalmazni, hogy a háborús bűncselekménnyel vádolt férfi meghallgatását későbbre halasszák. Bár a 86 éves férfi kórházi kezelés miatt nem jelent meg a keddi tárgyaláson, meghallgatását augusztusban megtartják.

Zentai Károly ügyvédeinek kudarcaként értékeli a The Australian című lap a perthi bíróság keddi döntését, miszerint augusztusban megtartják a meghallgatást a háborús bűncselekménnyel vádolt 86 éves férfi kiadatási ügyében.

Zentai ügyvédeinek "nem sikerült tovább halogatniuk a bírósági meghallgatást, miután az ausztrál főügyészség vezetője, Pauline Caust időpocsékolásnak bélyegezte próbálkozásukat, hogy csak egy úgynevezett előzetes meghallgatást tartsanak" az ügyben - áll a lap internetes oldalára szerdán felkerült cikkben.

Az Ausztráliába 1950-ben kivándorolt magyar férfi ellen 2005 márciusában adott ki nemzetközi elfogatóparancsot a magyar kormány, annak a vádnak az alapján, miszerint 1944. november 8-án Budapesten harmadmagával megkínozta, megölte és a Dunába dobta a 18 éves Balázs Pétert, mert a zsidó fiatalember nem viselte a megkülönböztető sárga csillagot.

A cikkíró emlékeztetett rá, hogy Zentai kedden nem jelent meg az ügyét vizsgáló perthi bíróságon, távolmaradását ügyvédje, Denis Barich azzal indokolta, hogy védence egy fremantle-i agyérklinikán tartózkodik, és nem kötelezhető a megjelenésre, mivel óvadék elleni szabadlábra helyezését augusztusig meghosszabbították.

Pauline Caust főügyész azután tűzte ki a keddi meghallgatást, hogy az ausztrál legfelsőbb bíróság áprilisban elutasította Zentai fellebbezését a perthi bíróság kiadatási ügyekben való illetékessége ügyében.

Zentai ügyvédje azonban kedden a megfogalmazása szerint közigazgatási és erősen átpolitizált ügyben úgynevezett előzetes meghallgatás kitűzését kérte Elizabeth Woods bírótól annak ellenére, hogy Nyugat-Ausztráliában 2002-ben megszüntették ezt a eljárási lépcsőt. A főügyész válaszul kijelentette, minden készen áll arra, hogy az ügyben kitűzzék Zentai háromnapos kiadatási meghallgatását, és azt nem szabad újból elhalasztani.

Zentai közben ismét ártatlanságát hangoztatta, ezúttal az ausztrál televízióban. "Ártatlan vagyok ebben a vádban - mondta az Australian Broadcasting Corporation (ABC) televíziónak. - Katonaként egyszerűen parancsokat kellett végrehajtanom, de az általam kapott parancsok egyikének sem volt köze zsidók összegyűjtéséhez vagy megkínzásukhoz vagy bármi hasonlóhoz."

Akkoriban Zentai 23 évesen a nácibarát magyar hadsereg altisztje volt, de állítása szerint a gyilkosság előtt egy nappal ezredével elhagyta Budapestet, írta a Reuters a bűncselekménnyel vádolt magyar férfi televíziós nyilatkozatát ismertetve.

Az ABC News hírei szerint a 86 éves férfi azt is mondta, hogy az ellene felhozott vádak többsége a magyar hadsereg két akkori tisztjének vallomásain alapulnak, márpedig ezeket, mint fogalmazott, a magyar kommunista kormány titkosrendőrségének szadista vallatói csikarták ki 1947-ben. A szóban forgó két tiszt egyikét gyilkosságért kivégezték, a másik börtönbüntetésének letöltése után meghalt, mondta.