József, Bánk
-6 °C
0 °C

Szél helyett szén

2001.02.24. 14:39
Nem fogja tudni teljesíteni az Európai Unió 2010-ig a tervbe vett energiatermelési stratégiaváltást, mely előírja: az összes energiatermelésnek 12 százalékát megújuló, természetbarát forrásból kell előállítani - tartalmazza egy ezen a héten kiadott, brüsszeli EU-jelentés.
A kiadott jelentés az első volt azóta, hogy az Európai Unió 1997-ben kiadta stratégiai tervezetét a megújuló energiaforrások arányának növelésére a termelésben. Ez 12 százalékra növelte volna a szél-, víz-, és bioenergia arányát 2010-re. ,,Nagyon távol állunk attól, hogy biztosnak nevezhessük a megálmodott cél megvalósítását. A cél sohasem válik valósággá, ha az energiaszükségletek ilyen mértékben növekednek továbbra is" - idézte az Európai Bizottság kijelentését a Lycos internetes híroldal.

Az EU energiatermelése megújuló forrásokból (százalékban)
Év1995199619971998
Termelés10101011,3
Áramtermelés13,813,51414,2
Összfogyasztás5,35,45,85,9

Az ENSZ megbízásából a nyolcvanas évek végén legjobb tudósokból, szakértőkből álló testület, az IPCC (Klímaváltozást Kutató Kormányközi Bizottság) kutatásba kezdett. A tudóstársulat kimutatta, hogy amennyiben folytatódik a környezetszennyezés az elkövetkező tizenöt-húsz évben, a Föld természeti károsodásának folyamata visszafordíthatatlanná válik. Az azóta eltelt mintegy tíz évben tovább nőtt a világ széndioxid-kibocsátása.

A zöldek gyanakvóak

,,Tapasztalatom szerint a jelentést készítő főigazgatáson a hagyományos energiát képviselő öregurak ülnek, akik semmit sem tudnak az alternatív energiaforrásokról" - jelentette ki az Index kérdésére Ámon Ada, az Ökotárs Alapítvány munkatársa. ,,A hír jelentése az, hogy az Unió valójában nem is akarja elérni a célt. Most, hogy küszöbön a csatlakozás, furcsa üzenet ez a csatlakozni vágyóknak. Rosszul irányzott volt sajtó elé tárni a dolgot" - vélekedett a zöldszakértő.

Az alternatív energiaforrások sokba kerülnek, és gyakran megbízhatatlanok

A jelentés az energia felhasználás növekedő ütemének radikális csökkentését tartja szükségesnek. Az alternatív energiaforrások bevezetése komoly tőkét igényel, energiatermelésük pedig egyes esetekben bizonytalan. Növekvő energiaigények mellett nehéz vállalni a beígért 12 százalékot. Más vélemények szerint azonban éppen a növekvő szükséglet az, mely szükségessé teszi a megújulók gyorsított terjesztését a termelésben.