Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

A végét járja a zöldkártya lottó

2007.10.31. 18:59
A szenátus után a kongresszus is megszavazta, hogy az USA állítsa le a zöldkártya lottó szponzorálását. Az amerikai munkavállalási engedélyt biztosító játékra tavaly 6,4 millióan jelentkeztek. Eddig évente 50 ezren nyertek. A politikusok szerint félő, hogy terroristák is lehetnek köztük.

Vége lehet a zöldkártya lottónak. Az USA parlamentjének felső háza (szenátus) után most az alsóház (kongresszus) is megszavazta, hogy az állam vonja meg a játéktól a támogatást. A játékon keresztül évente 50 ezer ember juthatott zöldkártyához, vagyis tartózkodási és munkavállalási engedélyhez az USA-ban. A sorsolást azért akarják felfüggeszteni, mert a politikusok szerint könnyű vele visszaélni, és terroristák is bejuthatnak általa az országba. Ugyan szűrik a játékosokat is, de a képviselők attól félnek, hogy hamis papírokkal kijátszható a rendszer. Akár egy nyertes rokonaként is beszivároghatnak az országba, aggódnak.

1995 óta félmillió ember nyert zöldkártyát. Csak olyan országokból lehetett jelentkezni, ahonnan öt év alatt kevesebb mint 50 ezer bevándorló ment az USA-ba. Így húsz országból, például Kínából, Oroszországból vagy Mexikóból már idén sem lehetett jelentkezni. A játékban résztvevőknek érettségivel kell rendelkezniük, vagy pedig olyan szakmával bírniuk, amit legalább két évig kellett tanulni.

A következő sorsolásra december 2-ig még lehet jelentkezni, akár Magyarországról is. Több játékot viszont lehet hogy már nem hirdetnek. A lottózó zöldkártyások száma összességében elenyésző az USA-ban: 2006-ban például a kiadott kártyáknak csak 3,5 százalékát nyerték, a többit egyéb jogalapra hivatkozva adták ki. Tavaly összesen 1,2 millió kártyát adtak ki, olvasható a Voice of America honlapján.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!