Szombaton eltemették Zoran Djindjicet

2003.03.15. 09:56
Belgrádban szombat délután helyeztékk végső nyugalomra Zoran Djindjic meggyilkolt szerb kormányfőt. Szerbia, Montenegró és a boszniai Szerb Köztársaság területén országos gyászt tartanak. Medgyessyt Lamperth Mónika képviselte, Orbán személyesen ment el Belgrádba.
Több tízezres gyászoló tömeg kísérte végig a koporsót Zoran Djindjic holttestével a belgrádi Szent Száva székesegyházból a fővárosi Újtemetőhöz, ahol szombaton délután nyugalomra helyezték a szerdán meggyilkolt volt miniszterelnököt. Zoran Djindjic holttestét a belgrádi Szent Száva székesegyházban ravatalozták fel, a főtemplomban a halott családtagjai, külföldi és szerbia-montenegrói közjogi méltóságok, politikusok sokasága rótta le kegyeletét a meggyilkolt szerb miniszterelnök előtt. A ravatal idején a szerb kormány tagjai váltottak őrséget a koporsónál.

A hatalmas méretű főtemplom lassan hat évtizede épül, a viharos történelmi események sodrában gyakorta nem akadt pénz és idő a munkálatok befejezésére. A sors kegyetlen fintora, hogy éppen Zoran Djindjic volt a munkálatok legfőbb mecénása, nemrégiben megajánlási értekezletet szervezett, azt ígérvén, hogy az idei év végéig elkészül a székesegyház és a köréje tervezett park.

A főtemplomban a meggyilkolt miniszterelnök feleségén, 13 éves lányán és kilenc éves kisfián, illetve édesanyján és lánytestvérén kívül, külföldi és szerbia-montenegrói közjogi méltóságok, politikusok sokasága rótta le kegyeletét Zoran Djindjic előtt.

A ravatal után Pavle szerb pátriárka halottbeszentelést tartott. Amfilohije montenegrói-tengermelléki püspök halotti beszédében kiemelte: Zoran Djindjicre arról fognak emlékezni, hogy "abban a pillanatban, amikor legmélyebben megalázták népét, baráti békejobbot nyújtott Európának". A miniszterelnököt "a vak és rövidlátó gyűlölet gyilkolta meg", amivel nemcsak a kormányfő családtagjait, hanem az egész népet szívén sebezték - mondta a püspök.

A ravatal idején a székesegyház zsúfolásig tele volt a gyászoló vendégekkel, a templom előtti téren és a környékbeli utcákon végeláthatatlan tömeg állt, rengeteg felfegyverzett rendőr vigyázott a biztonságra. A halottbeszentelés után a gyászmenet elindult a belgrádi Újtemetőbe, elején katonai zenekar haladt. A 1-1,5 kilométeres út mentén végig élő sort alkotott a gyászoló tömeg, ki gyertyát, ki virágot, ki a meggyilkolt miniszterelnök portréját tartotta a kezében.

A gyászmenet 13 órától indult a székesegyháztól végig a Bulevar Kralja sugárúton a fővárosi Újtemetőhöz, ahol végső nyugalomra helyezték a meggyilkolt politikust. A hatóságok már pénteken 21 órától lezárták azokat a városrészeket, amerre szombaton elhalad a gyászmenet. Felszólították a polgárokat és a vállalatokat, hogy a helyszínről távolítsák el a gépkocsikat.

Az Újtemetőben az Európai Unió nevében Jeórjiosz Papandreu görög külügyminiszter, az EU soros elnöke a meggyilkolt miniszterelnökhöz intézett utolsó szavaiban azt ígérte, hogy víziója valóra válik, s Brüsszel segíteni fog mindazoknak, akik a közös Európa felé haladva a békéért, a demokráciáért és a fejlődésért küzdenek.

Harmincöt ország képviselteti magát

Mádl is fejet hajtott
Mádl Ferenc köztársasági elnök Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke társaságában szombaton kora délután látogatást tett Szerbia-Montenegró budapesti nagykövetségén, hogy fejet hajtson a meggyilkolt szerb miniszterelnök, Zoran Djindjic emléke előtt. Az államfő Szili Katalin nevében is részvétét nyilvánította a nagykövetség emlékkönyvében

Zoran Zivkovic volt jugoszláv belügyminiszter, a meggyilkolt miniszterelnök várható utódja hasonlóképpen azt ígérte politikus és párttársához intézett utolsó szavában, hogy álma megvalósul: Szerbia európai, demokratikus, hatékony és gazdag ország lesz. Vladan Batic szerb igazságügyi miniszter szerint a kormányfő egy lépéssel előbbre járt koránál, merénylői pedig a szerb nép hitét és reményét akarták elvenni. Bozidar Djelic pénzügyminiszter rámutatott arra, hogy a kormányfő halálával további feladat hárul mindazokra, akik együttműködtek vele.

A miniszterelnököt katonai tiszteletadással, díszsortűz után helyezték végső nyugalomra a szerbség legnevesebb képviselőinek, íróknak, akadémikusoknak és politikusoknak fenntartott parcellában, a Hatalmasságok Fasora nevű temetőutcánál.

Pénteken és szombaton a világ minden tájáról, 35 országból érkeztek magas rangú politikusok Belgrádba, hogy végső búcsút vegyenek a merénylet áldozatává vált miniszterelnöktől. A magyar kormányt Lamperth Mónika belügyminiszter és Bársony András külügyi politikai államtitkár képviselte a temetésen. Magyarország belgrádi nagykövetségén rögtönzött sajtótájékoztatójukon egybehangzóan reményüket fejezték ki, hogy a tragikus eset ellenére Szerbia tovább halad a demokratikus úton, s nem megváltoznak a két ország kapcsolatai. A temetésen részt vett Orbán Viktor volt miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó is.  • Tippek
  • Biztosítás