Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Zárolták a brit szélsőjobb számláit

2004.07.17. 10:35
Rossz reklámnak tartja a Brit Nemzeti Párt bankja, hogy a szélsőjobboldali politikai csoport gépágyúkkal lövöldözne arabokra. A párt vezére szerint a számlák befagyasztása emberi jogokat sért.
Zárolta a legnagyobb brit szélsőjobboldali párt számláit a betéteket kezelő bank, miután a párt vezető tisztviselői a BBC tévé titokban készült felvételein az iszlámot gyalázó, az iszlám hívők kiirtásával fenyegetőző kijelentéseket tettek.

Adatvédelem

A bankszámlák befagyasztását a Brit Nemzeti Párt kincstárnoka maga jelentette be péntek este, a bank tájékoztatására hivatkozva. A számlavezető pénzintézet, a Barclays Bank - mérlegfőösszeg szerint a harmadik legnagyobb brit bankcsoport - adatvédelmi okokból nem erősítette meg a hírt.

A BBC-nek azonban a Barclays egyik név nélkül nyilatkozó illetékese azt mondta: a pénzintézet "hírnévkockázati" elemzést is elvégez, valahányszor egy-egy ügyfél bankszámláinak vezetéséről dönt. A brit választási törvény előírásai szerint minden bejegyzett brit politikai pártnak hazai bankban kell folyószámlát tartania.

Titkos film

Mint azt megírtuk, a héten a BBC tévé bemutatott egy dokumentumfilmet, amelyet egyik riportere készített titokban, fél évre beférkőzve a BNP soraiba. A filmfelvételen hallható volt, amint Nick Griffin, a BNP vezére egy gyűlésen "ócska, gonosz vallásnak" minősíti az iszlámot, amelyet szavai szerint "elmebetegek terjesztenek országról országra már 1300 éve ... nemi erőszak útján gyarapítva a hívek számát".

A BBC titkos filmjében megszólalt a párt egyik tanácsi képviselője is, kifejtve: az az álma, hogy egy kisteherautó hátuljába beépített géppuskából zúdít "egymillió lövedéket" a helyi mecsetből a péntek esti ima után kijövő muszlim hívőkre. - Semmi más vágyam nincs, mint az, hogy pakikat lődözzek halomra - mondta a tanácsnok, a több százezres nagy-britanniai pakisztáni közösség tagjait jelölő, igen rosszízű angol kifejezést használva.

Vizsgálat

A BBC-műsor után rendőrségi vizsgálat indult annak megállapítására, hogy az elhangzottak kimerítik-e a faji erőszakra uszítás tényállását. Ezért a bűncselekményét Nagy-Britanniában hét évi szabadságvesztés róható ki.

David Blunkett brit belügyminiszter épp a múlt héten közölte, hogy a kormány ismét megpróbálja bűncselekménnyé nyilváníttatni a vallási uszítást is, jóllehet legutóbbi hasonló kísérlete három évvel ezelőtt a szólásszabadság védelmére hivatkozó ellenérveken elbukott.

Jogászkodik

Nick Griffin pártvezér a párt számláinak befagyasztásáról péntek este azt mondta: az a kormány kísérlete a párt nem jogi eszközökkel történő betiltására. Griffin kilátásba helyezte, hogy a BNP az európai emberi jogi bíróság elé viszi az ügyet.

A BNP néhány tanácsi helyet szerzett ugyan a leépülőben lévő kisebb észak-angliai iparvárosokban, de eddig a parlamenti képviselet közelébe sem jutott. A múlt havi európai parlamenti választások előtt Jean-Marie Le Pen, a francia Nemzeti Front vezére személyesen vett részt a Brit Nemzeti Párt EP-kampányának elindításában.