Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Zarkavi még élt a bombázás után

2006.06.09. 17:21
Az amerikai csapatok érkezésekor Abu Muszab az-Zarkavi, az iraki főterrorista egy hordágyon feküdt, még mondott valamit, majd belehalt sérüléseibe. A holttest azonosítása még tart, az ujjlenyomatok alapján azonban bizonyosnak tűnik, hogy valóban a terrorista vezért bombázták ki rejtekhelyéről.

A lefejezős terrorista, Abu Muszab az-Zarkavi még életben volt, mikor az iraki rendőrök a lebombázott rejtekhelyre érkeztek, számolt be pénteken William Caldwell, az amerikai hadsereg vezérőrnagya, és bagdadi szóvivője. „Zarkavi túlélte a légi csapást, láttuk is őt élve” – fogalmazott. Caldwell nem tudta pontosan megmondani, hogy hány percig élt még Zarkavi, írja a CNN. Annyi azonban bizonyos, hogy ő volt az egyetlen, aki túlélte a bombázást, és még „motyogott" is valamit a katonáknak.

„Az iraki rendőrök érkeztek először a helyszínre, ők tették hordágyra Zarkavit. Rögtön ezután megérkeztek az amerikaiak is” – magyarázta a szóvivő. „Egy szemtanú beszámolója szerint Zarkavi még megpróbált lejutni a hordágyról is, de rövidesen belehalt a bombázás alatt szerzett sérüléseibe” .

A hírszerzők információi alapján a csapatok egy Bakuba közelében lévő „biztonságos házat” vettek célba, ahol Zarkavi megszállt szerda este. Az F-16-os két 230 kilós bombát dobott az épületre, törmelékké változtatva azt.

Az ujjlenyomatokat már ellenőrizték, de még tart a DNS-vizsgálat a személyazonosság igazolására. Ennek eredménye három napon belül várható.

Az al-Kaida iraki szárnyának vezetője szerda este negyed 7-kor halt meg, a fejére kitűzött vérdíj 25 millió dollár volt. Az amerikai hadsereg magas rangú tisztjeinek beszámolója szerint a szerdai bombázást két hétig tartó intenzív hajtóvadászat előzte meg, így találtak rá először Abu Abdul-Rahman al-Irakira, Zarkavi spirituális tanácsadójára, majd magára Zarkavira is.