Edina
-12 °C
-3 °C

Vízbe fulladt a volt izraeli vezérkari főnök

2004.11.23. 12:50
Tisztázatlan körülmények között vízbe fulladt az izraeli vezérkar egykori főnöke. Rafael Eitan végigharcolta Izrael összes háborúját, majd szélsőjobboldali pártvezérként gyűlölködött a palesztinok ellen, akiket "bedrogozott csótányokhoz" hasonlított.
A Földközi-tengerbe fulladt Rafael Eitan, az izraeli hadsereg egykori vezérkari főnöke, jelentette a BBC. A hadseregbeli karrierje befejezése után szélsőjobboldali pártot alapító Eitan Asdod kikötőjénél sodródott a vízbe. A hetvenötéves politikus az asdodi kikötő felújítási munkáin dolgozott.

Rafael Eitan
Rafael Eitan
Eitant egy hullám sodorta le az építési területről, a partiőrség egy órán keresztül kereste. Miután megtalálták, már hiába próbálták újraéleszteni. Halálának körülményei egyelőre nem tisztázottak, jelentette a BBC az izraeli hadsereg rádiójára hivatkozva.

Gyűlölte az arabokat

Eitan harminchét évet szolgált az izraeli hadseregben, ezalatt az ország összes nagy háborújában harcolt. Az 1980-as libanoni bevonulás idején, 1978-83 között a hadsereg vezérkari főnöke volt. a nyolcvanas évek végén Tzomet néven szélsőjobboldali pártot alapított, a kilencvenes évek elején az ország mezőgazdasági minisztere volt.

Szélsőséges nézeteit jól példázza egy az arabokról tett nyilatkozata. "Ha már betelepültünk a földjeinkre, az arabok legfeljebb bedrogozott csótányként rohangálhatnak körbe", mondta az államukért küzdő palesztinokról.