Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Kostunicát vádolja Djindjics megölésével a volt bizalmas

2005.02.01. 11:40
Szerbia mostani vezetői állnak Zoran Djindjics egykori miniszterelnök gyilkosai mögött, állítja a két éve megölt kormányfő legfőbb bizalmasa. Vladimir Popovics szerint a gyilkosságban az orosz titkosszolgálat is segített, a nyugati titkosszolgálatok pedig tudtak az előkészületekről.

Vojiszlav Kostunica szerb miniszterelnök körét vádolta Zoran Djindjics egykori szerb kormányfő meggyilkolásával Vladimir Popovic Beba, a megölt miniszterelnök bizalmasa. A B92 hírtelevízió Insider című műsorának nyilatkozva azt állította, hogy a gyilkosságban az orosz titkosszolgálat is szerepet játszott. Popovics szerint a nyugati titkosszolgálatok hónapokkal korábban tudtak a készülő merényletről.

Popovics, a Djindjics-kormány tájékoztatási osztályának vezetőjeként a miniszterelnök legbelsőbb bizalmasa volt. Véleménye szerint Djindjic-merénylet hátterére mindeddig azért nem derült fény, mert ehhez hozzá kellett volna nyúlni a hadsereghez és a katonai biztonsági szolgálathoz. A hatóságok vizsgálódásainak vége szakadt, amikor a merénylet utáni rendkívüli állapot idején őrizetbe vették Kostunica két legközelebbi bizalmasát, Rade Bulatovic nemzetbiztonsági tanácsadót - a titkosszolgálat jelenlegi vezetőjét - és Aco Tomicot, a katonai biztonsági szolgálat egykori parancsnokát.

Bulatovicot és Tomicot azzal gyanúsították, hogy tudtak a készülő merényletről. Mindketten beismerték, hogy találkoztak a zimonyi klán vezetőivel, de mivel a kapcsolattartás nem merítette ki a bűntény fogalmát, vádat nem emeltek ellenük.

Bulatovic és Tomic őrizetbe vétele után a kormánytagok megijedtek, "mákszemnél is kisebbek lettek", és azután a hatóságok gyakorlatilag már nem foglalkoztak a merénylet hátterének tisztázásával, megelégedtek azzal, hogy elfogták a gyilkosokat, a vörössapkás osztag vezetőit és a zimonyi klán tagjait, mondta Popovic, aki szerint Djindjic gyilkosai ismertek ugyan, de a merénylet hátterében a politikai és katonai körökhöz közel álló személyek állnak.

"Nem tudom a nevüket, mert a nyomozás megrekedt azon a ponton. Nincs kétségem, hogy ezek Kostunicához közel álló emberek. Nincs kétségem, hogy Kostunica volt a politikai ernyője ennek a csoportnak", jelentette ki Popovics. A volt bizalmas szerint a nyugati titkosszolgálatok tudtak a Djindjics ellen az orosz titkosszolgálat közreműködésével készülő merényletről, erre figyelmeztették is a miniszterelnököt.