Valér
-1 °C
0 °C

Berlin: pontrendszer korlátozná a zsidók bevándorlását

2006.07.24. 20:12
Pontrendszerrel kívánja a német kormány irányítottabbá tenni, korlátozni a zsidók bevándorlását a volt Szovjetunió területéről; az intézkedés nem terjedne ki a nácizmus üldözötteire - írja a Der Spiegel.

A hamburgi hetilap legújabb számában megjelent hír szerint maximum 105 pontot lehetne elérni, s legkevesebb 50 pontot kellene "összegyűjteni" a bejutáshoz. A pontrendszerrel az illető beilleszkedési esélyeit mérnék fel.

A 45 éven felüli kérelmezők a "kor" kategóriában nem kapnának pontot, a fiatalabbak kortól függően akár 15 pontot is szerezhetnének. A felsőfokú végzettség 20 pontot érne, a szakmai tapasztalat, vagy álláslehetőség zsidó szervezetekben 10-10 pontot. Állásajánlatot, vagy németországi rokonságot 5-5 ponttal honorálnának.

Különösen nagy érték a német nyelvtudás: akár 25 ponttal is jutalmaznák a magas fokú ismereteket. A pontok alapján történő kiválasztás rendszerét egy évig csak kísérleti jelleggel gyakorolnák.

A Der Spiegel beszámolója nem szól arról, hogy a rendszert, akárcsak próbaidőre, mikor vezetnék be. A hamburgi hírmagazin szerint a tartományi belügyminiszterek, a zsidó csúcsszervezetek, illetve a zsidó közösségek a lépéssel a túlterheltségre reagálnának.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!