Piroska
-2 °C
5 °C

Politikai 'alapmű' Zsirinovszkijtól

2001.06.05. 17:37
Oroszország és minden oroszul beszélő polgár mostantól kezdve unalmas óráiban felütheti Vlagyimir Zsirinovszkij életművét, s kedvére olvasgathat, mivel 55 kötetes az iromány. Aki netán kevesellné, megnyugodhat, a Liberális Demokrata Párt elnöke megígérte, 2005-ig 45 újabb kötetnyi alapművel örvendezteti meg a nagyérdeműt.
A szélsőséges megnyilvánulásairól elhíresült Vlagyimir Zsirinovszkij 55 kötetes életművét forgathatják mostantól az oroszországi olvasók. Az orosz Liberális Demokrata Párt (LDP) vezetője keddi moszkvai sajtótájékoztatóján mutatta be politikai pályafutása eredményét. Mint elmondta, a gyűjtemény magában foglalja pártja és annak parlamenti frakciója nyolcéves közös munkáját is.

Kicsit reális, kicsit utopisztikus

Vlagyimir Zsirinovszkij
A szerényen "politikai alapműnek" nevezett gyűjtemény - Zsirinovszkij szavai szerint - "mentes minden előítélettől és ideológiai kényszertől", és egészében véve a realitás talaján áll, bár vannak benne utopisztikus elemek is.

A politikus Oroszország közelmúltjáról mond ítéletet könyvében. Beszámolója szerint esszéi írásakor az "Oroszország mint önálló civilizáció" gondolata vezérelte.

A szerző megígérte, hogy 2005-ig újabb 45 kötettel ajándékozza meg olvasóit.

Háromkötetes bevezető

Zsirinovszkij maga is elismerte, hogy terjedelmes művét fizikailag is nehéz végigolvasni, ezért előzőleg "Állam, gazdaság, politika" címmel egy rövidített, háromkötetes könyvet is megjelentetett írásaiból. (Az LDP vezére korábban éppen e háromkötetest állította szembe Lenin Összes Műveivel, azt hangoztatva, hogy rövid, világos és áttekinthető programot kell nyújtani a polgároknak...)

Utolsó roham Délre

Vlagyimir Zsirinovszkij már politikai pályafutásának kezdete óta tanúságot tett "programhirdető írói vénájáról". Nagy vihart kavart könyve a magyarul is megjelent "Utolsó roham Délre", amelyben arról van szó, hogy az Indiai-óceánig kell kiterjeszteni Oroszország határait.

Zsirinovszkij az 1990-es évek elején érte el karrierje csúcsát: Borisz Jelcin mögött a második helyen végzett az 1992-es elnökválasztáson, a parlament 1993-as erőszakos feloszlatása után pedig pártja viszonylagos többséget szerzett az állami dumában. Mostanára azonban a csak nevében liberális LDP az orosz törvényhozás egyik legkisebb frakciójává zsugorodott.