Valér
-2 °C
0 °C

Botrány a szlovákiai magyar iskolai támogatások körül

2008.04.18. 15:41
Megvonta a támogatást egy az alapítvány tevékenységét bíráló szlovákiai magyar pedagógiai folyóirattól a magyarországi támogatásokat kiosztó Pázmány Péter Alapítvány ügyvezetője. Távozását egyre többen követelik.

A szlovákiai magyar oktatásnak szánt anyaországi támogatásokat kiosztó Pázmány Péter Alapítvány ügyvezetője Zsille Béla távozását követeli több szlovákiai magyar pedagógus. Zsille nemrég felszólította az alapítványt létrehozó Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségét (SZMPSZ), hogy költözzön ki az alapítvány tulajdonában levő galántai székházból.

Ennél is furcsább, hogy egy bíráló cikke miatt megvonta a Pedagógusfórum című szakfolyóirat főszerkesztőjének tiszteletdíját, mert a szerző, Hajtman Béla pedagógusként és szülőként egyként helyteleníti azt, ahogyan a kuratórium a Magyarországról érkező oktatási-nevelési támogatásokkal sáfárkodik.

Zsille tevékenyéségét az SZMPSZ elnöke, Pék László is ugyanezen az alapon bírálta, azaz gyaníthatóan a szövetségnek is a bírálat miatt kell távoznia a székházból.

Az Új Szó pénteki közlése szerint az iskolaigazgatók, pedagógusok és a szülői szövetségek alapszervezeteinek vezetői nyilatkozatban szólították fel Zsille Bélát, hogy távozzon a PPA ügyvezetői posztjáról. A nyilatkozatot már több tucat érintett szervezet írta alá, és a napokban egyre többen csatlakoznak az abban megfogalmazottakhoz.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!