Klaudia
-3 °C
3 °C

Egy buszvezető miatt ölt a zugi ámokfutó

2001.10.01. 15:21
Egy buszvezetővel folytatott, rágalmazási perig fajuló vitára vezetik vissza Svájcban Friedrich Leibacher ámokfutását, melynek során tizennégy embert megölt, további 14-et megsebesített, majd önmagával is végzett múlt csütörtökön Zugban, a tartományi tanács épületében. Bár az ámokfutó magányosan követte el tettét, megszigorították a középületek védelmét Svájcban.
Svájcban továbbra is úgy tartják, hogy Friedrich Leibacher múlt heti ámokfutása 1998-ra vezethető vissza, amikor vitába keveredett egy busz vezetőjével. A későbbi gyilkos ezután egy újság hasábjain fejtette ki véleményét az üggyel kapcsolatban. A közlekedési vállalat rágalmazás miatt pert indított Leibacher ellen, amire a későbbi támadó perrel szeretett volna visszavágni. A bíróság azonban nem találta indokoltnak ellenper indítását, a közelmúltban elutasító határozatot hozott az üggyel kapcsolatban.

A rendőrség véleménye szerint Leibacher gondosan kitervelte a támadást. Rendőregyenruhába bújva jutott a parlament épületébe, és ott Robert Bising minisztert kereste, de mivel őt nem találta, válogatás nélkül minden útjába kerülő személyre rálőtt, majd önmagával is végzett.

Engedéllyel tartott fegyverek az ámokfutónál

A támadó, Friedrich Leibacher nős, egy lány édesapja. 1975-ben összefüggésbe hozták gyermekekkel történő szexuális visszaélés bűntettével. Ennek ellenére 1996-ban és 1998-ban fegyverviselési engedélyért folyamodott az illetékes szervekhez, és három fegyver tartására kapott jogosítványt. Hivatalos szervek képviselői elmondták, hogy ismerték Leibachert, és néhányszor meg is gyűlt vele a bajuk, de nem tartották veszélyesnek.

Szigor a közhivatalokban

A mészárlás nyomán megszigorították a középületek ellenőrzését. Fémdetektorokkal kutatják át a parlament épületeibe belépőket. A többi állami hivatalban is szigorított biztonsági intézkedések léptek érvénybe. A zugi támadást megelőzően bárki szabadon bemehetett a parlamentbe, és beszélhetett képviselőivel, most azonban veszélybe kerülhetnek Svájc nyitott demokratikus hagyományai.

Szigorítások várhatóak a fegyverek engedélyezésében

A zugi incidens felvetette a fegyverek hozzáférhetőségének kérdését is. Svájc az egyik legliberálisabb ország a fegyverviselési engedélyek beszerzése szempontjából. Jelenleg 500.000 otthonban tartanak fegyvert. Ez részben a tartalékos katonai szolgálati rendszernek köszönhető. A 20 év feletti férfiaknak felkészültnek kell lenniük, mert bármikor behívhatóak katonai szolgálatra, és amikor szolgálatukat letöltöttek, meg is tarthatják fegyvereiket.

Országgyűlési képviselők egy csoportja indítványozta a fegyverviseléssel kapcsolatos törvények felülvizsgálatát. "Még élénken él emlékezetünkben a New Yorkot és Washingtont ért támadás, és most itt ez a szörnyű eset Zugban"- mondta Paul Günter a parlament biztonsági bizottságának tagja.