József, Bánk
-6 °C
0 °C

Tizenhárom holttestet már kiemeltek a Fekete-tengerből

2001.10.05. 09:40
Eddig tizenhárom holttestet találtak meg a csütörtökön lezuhant orosz gép áldozatai közül. A Szibéria Légitársaság Tel-Avivból Novoszibirszkbe tartó járata, 77 utassal a fedélzetén a Fekete-tenger felett robbant fel. Egyes jelentések szerint a tragédiát egy eltévedt ukrán légvédelmi rakéta okozta, ám ezt cáfolták Kijevben. Orosz mentőalakulatok péntek reggel megtalálták a repülő pilótafülkéjét, s a szárazföldön elkezdték átvizsgálni. Moszkvában terrortámadástól tartanak, a tel-avivi nemzetközi repülőteret pedig bezárták.

A Fekete-tengerbe zuhant egy orosz utasszállító csütörtökön - jelentette az orosz rendkívüli ügyek minisztériuma. A TU-154-es gép 65 utassal és 12 fős személyzettel a fedélzetén Tel-Avivból a szibériai Novoszibirszkba tartott. Egy minisztériumi szóvivő szerint az 1812-es járat 185 kilométerre Adler városától, moszkvai idő szerint 13.45-kor zuhant a tengerbe.

TU-154
A gép közelében repült az örmény légitársaság repülőgépe. A gép parancsnoka két robbanást észlelt a Tu-154-es fedélzetén, és látta, amint a roncsok a tengerbe hullnak. A helyszínre vízi és légi mentőcsapatokat küldtek, a tenger azon a területen 90 méter mély. Eddig tizenhárom holttestet emeltek ki a vízből.

Orosz mentőalakulatok péntek hajnalban megtalálták a repülőgép pilótafülkéjét. A haditengerészet közölte, hogy a kabint a 190 kilométerrel arrébb lévő Szocsi kikötőbe szállították, s ott vizsgálják majd át.

A baleset oka ismeretlen

Korábban elterjedt a hír, hogy a gépet egy Ukrajnából kilőtt rakéta találta el véletlenül. A föld-levegő rakétát amerikai katonai források szerint egy ukrán katonai gyakorlat során lőtték ki. Az ukrán védelmi minisztérium szóvivője ezt cáfolta, mondván a gép túl messze volt ahhoz, hogy a légvédelmi rakéták elérjék. Az orosz fekete-tengeri flotta tisztje hasonló értelemben nyilatkoztt, ám ezt a nyilatkozatot Igor Digalo kapitány, az orosz haditengerészet szóvivője az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva még csütörtökön cáfolta.

Cáfolatok Kijevből, Moszkvából

Olekszandr Kuzmuk védelmi miniszter, valamint az ukrán haditengerészet sajtóosztálya határozottan cáfolta, hogy a Krímben folyó lövészeti gyakorlatnak köze lett volna a repülőgép katasztrófájához.

Türelemre intett az orosz és az ukrán kormányfő. A Kijevben tárgyaló Mihail Kaszjanov, valamint vendéglátója, Anatolij Kinah csütörtök esti sajtóértekezletükön egybehangzóan hangoztatták: meg kell várni a vizsgálat eredményét. Kinah a tragédia "őszinte és tárgyilagos" kivizsgálását ígérte.

Leonyid Kucsma ukrán elnök orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal folytatott telefonbeszélgetése során teljesen alaptalan vádnak nevezte, hogy az ukrán hadseregnek köze lett volna a tragédiához - közölte az orosz hírügynökséggel egy moszkvai szóvivő. Putyin csütörtök este újságírók előtt nem tartotta valószínűnek, ukrán rakéta okozta volna a robbanást.

Készültség Izraelben

A dolgok tisztázásáig felfüggesztették a további járatok indítását a tel-avivi Ben Gurion nemzetközi repülőtérről. Efraim Szneh izraeli közlekedési miniszter szerint a gépen - a személyzeten kívül - izraeli állampolgárok utaztak: vélhetően Szovjetunióból kitelepült hazalátogató zsidók voltak.

Vlagyimir Putyin elnök Vlagyimir Rusajlót, a nemzetbiztonsági tanács titkárát nevezte ki a tragédia körülményeit vizsgáló bizottság élére. Az államfő konzultált Szergej Ivanov védelmi miniszterrel és Nyikolaj Petrusevvel, az FSZB igazgatójával is. Putyin külön utasításba adta a gép fekete dobozának mielőbbi felkutatását.

Izraeli repülési tisztviselők elmondása szerint az országukba tartó járatokra is ugyanazok a szigorú biztonsági előírások érvényesek, mint az országból kirepülő gépekre. A BBC tudósítója szerint azonban az orosz repülőtársaságok rosszabb munkafegyelemmel "büszkélkedhetnek", mint nyugati társaik.