Klaudia
-4 °C
2 °C

Mégis egy ukrán rakéta találta el az orosz repülőt?

2001.10.05. 13:20
Anatolij Kinah ukrán miniszterelnök pénteken nem zárta ki annak lehetőségét, hogy mégis egy ukrán rakéta találhatta el a Fekete-tenger fölött szerencsétlenül járt orosz repülőgépet. Ugyanakkor terror gyanúja miatt nyomoz az orosz főügyészség a csütörtöki repülőgép-szerencsétlenség ügyében. A Szibéria légitársaság Tel-Avivból Novoszibirszkbe tartó járatán 77-en vesztették életüket a Fekete-tenger felett történt robbanásban, a mentőalakulatok eddig 16 holttestre bukkantak. A roncsok között megtalálták a pilótafülke ajtaját, amelyen golyónyomokat fedeztek fel.
Az orosz főügyészség az ukrán miniszterelenök bejelentése előtt az orosz büntető törvénykönyv terrorizmusról szóló cikkelye alapján pénteken bűnügyi eljárást kezdeményezett az eddig tisztázatlan okok miatt lezuhant repülőgép ügyében.Washingtonban a Fehér Ház pénteken délután ugyanakkor azt közölte: továbbra sincs olyan információ birtokában, amely arra utalna, hogy a repülőgép merénylet áldozata lett volna - jelentette az AFP.

TU-154
A Szibéria légitársaság Tal-Avivból Novoszibirszkbe tartó Tu-154-es repülőgépe a Fekete-tenger felett, Szocsitól 190 kilométerre robbant fel csütörtökön. A járaton 77-en utaztak, többségük izraeli állampolgár volt. A szerencsétlenséget látta egy örmény utasszállító pilótája is, aki arról számolt be, hogy két robbanás történt az orosz gépen, majd a roncsok a tengerbe zuhantak.

Anatolij Kinah ukrán miniszterelnök pénteken nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a korábbi cáfolatok ellenére mégis egy ukrán rakéta találhatta el a Fekete-tenger fölött szerencsétlenül járt orosz repülőgépet. Az amerikai védelmi források is úgy értesültek, hogy a gépet egy eltévedt ukrán légvédelmi rakéta találta el. A szemtanú pilóta azonban úgy nyilatkozott, hogy nem látott becsapódó lövedéket a robbanás előtt.

A mentőalakulatok péntek délig összesen 16 holttestet találtak meg, és szállítottak el Szocsiba. Rábukkantak azonban a TU-154-es pilótafülkéjére és annak ajtajára is, amelyen három, golyó ütötte sérülésnek tűnő lyukat fedeztek fel. A hírt az ITAR-TASZSZ jelentette a repülőgép-szerencsétlenség nyomán Szocsiban létrehozott válságközpont egyik vezetőjére hivatkozva.

Az orosz külügyminisztérium felkérte az amerikaiakat, az ukránokat és az örményeket, hogy adják át Oroszországnak azokat az információkat, amelyekkel a csütörtökön a Fekete-tengerbe zuhant orosz gépről rendelkeznek - jelentette be pénteken a tragédia körülményeit vizsgáló bizottságot vezető Vlagyimir Rusajlo, az Orosz Nemzetbiztonsági Tanács titkára Szocsiban tartott sajtóértekezletén. Rusajlo sajtóértekezletén Oroszország nevében felkérte az Egyesült Államokat és Izraelt, hogy nyújtsanak segítséget a gép fekete dobozainak megtalálásához. Az orosz mentőalakulatok nem tudnak lejutni a nagy mélységben található fekete dobozokhoz. Ez viszont létfontosságú lenne a nyomozás szempontjából.