Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Nemi erőszakért ülhet Dél-Afrika volt alelnöke

2006.02.13. 10:27
Nemi erőszak miatt indítottak pert hétfőn a korrupcióval is vádolt Jacob Zuma, Dél-Afrika tavaly leváltott alelnöke ellen. A két vád véget vetett az elnöki poszt várományosának tartott politikus karrierjének.

Hétfőn megkezdődött a nemi erőszakkal vádolt dél-afrikai exalelnök, Jacob Zuma pere Johannesburgban, jelentette a BBC. Zuma a vád szerint tavaly novemberben erőszakolta meg egy családi barátját, egy harmincas éveiben járó nőt johannesburgi otthonában.

Jacob Zuma szupersztár

Zuma egykor az ország legnépszerűbb politikusa volt, most is ezer híve tüntet a bíróság előtt. A 63 éves politikust tavaly korrupciós vádakkal leváltották posztjáról. A korrupciós ügy tárgyalása még nem kezdődött meg, írja a BBC.

A bíróság épületét a hatóságok lezárták ugyan, az exalelnök hívei mégis átverekedték magukat a kordonon. A demonstráció egyelőre kifejezetten békés, Zuma hívei a politikust éltető popdalokat énekelnek és rajongásukat kifejező táblákat lengetnek. "Te vagy a legjobb, JZ" - hirdeti az egyik transzparens.

Az ezer szimpátiatüntető mellett eltörpül az az ötven emberjogi aktivista, akik a nemi erőszak ellen tiltakoznak. "Erős szolidarításunkról akarjuk biztosítani a nemi erőszak áldozatait" - jelentette ki a BBC-nek Carrie Chevlet, az Emberek a Nők Zaklatása Ellen nevű civil szervezet vezetője.

Erős ember

Zuma a feketék egyenjogúságát kivívó Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) egyik alapítójaként lett az ország legnépszerűbb politikusa. Szakszervezeti mozgalmárként és a dél-afrikai baloldal legjelesebb képviselőjeként tavalyi leváltásáig ő volt Thabo Mbeki elnök legesélyesebb utódjelöltje.

Zuma erejét mutatja, hogy botrányai ellenére megőrizhette az ANC alelnöki posztját, bár egy megállapodás értelmében nem gyakorolja döntéshozói jogait, írja a BBC. A brit hírügynökség szerint a nemi erőszak és a korrupció vádja így is véget vetett politikai karrierjének.