Béla
4 °C
15 °C

Lehet, hogy megölték az-Zavahrit

2008.08.02. 16:44
A CBS szerint meghalt, de legalábbis súlyosan megsebesült Oszama bin Laden jobbkeze, Ajman az-Zavahri. A tálibok tagadják a szeptember 11-i terrortámadások kiagyalójának halálát.

Súlyosan megsérült, de az is lehet, hogy meghalt egy amerikai légicsapásban az al-Kaida második számú vezetője, Ajman az-Zavahri, jelentette a CBS. Az amerikai hírtelevízió egy, a birtokába került levélre hivatkozik, amiben egy pakisztáni tálib parancsnok kér orvosi segítséget a nevén nevezett az-Zavahrihoz, akinek a levél szerint elfertőződtek a sebei.

A csatorna értesüléseit a tálibok tagadták, a pakisztáni és az amerikai hadsereg pedig hivatalosan nem tudta megerősíteni. "Már többször keltették Zavahri halálhírét, de állításuk ezúttal sem igaz. Az értesülés alaptalan" - tagadtak a tálibok. "Semmit sem tudunk erről: nincs bizonyíték és megbízható információ sem áll rendelkezésünkre" - nyilatkozta a pakisztáni hadsereg szóvivője.

A pakisztáni titkosszolgálat szerint valószínűbb, hogy az-Zavahri nem volt a lebombázott házban. Egy magasrangú kém "abszurdnak" nevezte az értesülést. Szerinte az gyetlen közismert áldozat Abu Habab al-Maszri, az al-Kaida biológiai és vegyifegyver-szakértője volt.

A pakisztáni titkosszolgálatok egy másik tisztségviselője ugyanakkor elismerte, hogy néhány napja valóban lábra kaptak Zavahri megsebesüléséről vagy haláláról szóló hírek, de megerősíttetni nem tudták az információkat.

A támadást az amerikaiak még hétfőn hajtották végre.