Emberkísérlet a Szigeten: oda a punk bőre és tüdeje!

2007.08.11. 14:12
Az orvosok napi alvásmennyisége másfél-két óra, az idei Sziget gyakori sérülése a rovarcsípés. De hogy zajlik egészségügyi Sziget-realitynk szereplőinek élete? Gyulladás, sápadt arc, harmadik nap.

Harmadik nap

Aberrált (28)

Aberrált

Aberrált ezúttal részegen érkezik a vizsgálatra. Másfél liter sör van a gyomrában, az étkezést viszont kihagyta. "Csütörtökön KOC- és Masszív-koncert után a Kaszásdűlőnél lévő Jutka presszó felé vettem az irányt a haverokkal, melegíteni. Ott nagyon berúgtam és meg is állapítottam, hogy a Szigeten vizezik a sört. A Jutkában ugyanannyit ittam, mint előző nap a Szigeten, és sokkal jobban berúgtam. Tíz sörig húztam a strigulát, aztán elvesztettem a fonalat, kábé tizenöt félliteres lehetett, plusz egy szendvics és másél hotdog. Aztán meghallgattam a Dolly Rollt és végigordítottam a Beatricét. 4 körül érhettem haza, de nem igazán emlékszem" - meséli, ahogy Dr. Borbély Katalin felé sétálunk. Aberrált fájlalja a torkát és most már a jobb oldalon az állkapcsa is fáj. "Kisugárzik a jobboldali mandulagyulladása, azért fáj neki. A pulzusa tachikard, a felső értékben van, 85 az értéke" - mondja a doktornő, Aberrált viszont azt mondja, csak felizgatta a Gogol Bordello.

Punkunk eddigi legrosszabb formáját hozza, nyirokcsomói duzzadtak, arca falfehér. "A nyirokcsomók jól mutatják a gyulladást. A szeme karikás és érdes a légzése. Itt, a Nagyszínpad mellett rosszabbul hallani a tüdőt, de ennek ellenére, egyértelmű, durva eltérést tapasztalok. A bőre is pirosabb és apró, picit gyulladt szőrtüszőket látok az arcán" - mondja Borbély doktornő, majd összegzi harmadik napi tapasztalatait: Aberrált egyszerűen túl fáradt és a légzését kikezdte a por. A doktornő szerint a 7-8 liter sör kihajtja a szervezetből az ásványi anyagokat, úgyhogy vigyázat!

Anilla (25)

Anilla

„Minél fáradtabb, annál szebb” – szól a doktornő diagnózisa Anilláról, aki előző nap csak 6 viceházmestert fogyasztott és evett is, gnocchit a Macskafogóban. Metszően okos szereplőnk a harmadik napon is kivette a részét a bulizásból: megnézte a Jackedet, a Kolint, aztán a The Good, the Bad and the Queent is, aztán a Chemical Brotherst kiváló összeköttetéseinek köszönhetően a színpaddal szemben felállított keverő tetejéről nézhette. „Billegett a torony, de végül szerencsére nem dőlt össze, pedig a cikksorozatnak jót tett volna, ha meghalok” – meséli és lelkiismeretfurdalással ugyan, de egyetértőleg bólogatunk. Ezután a Volt Sátorban táncolt, majd a hajnali egykor kezdődő Kiscsillag-koncertet is végigtombolta, egészségügyi állapota viszont egyre jobb. „Garata békés, szeme mára teljesen kitisztult. Vérnyomása 110/80, szaturáció 99 százalék, pulzusa 70. Tiszta a tüdeje, viszont a mély belégzéskor, ami irritációt jelent a légutaknak, zörejt hallok. Ez azt jelenti, a szervezete rájött, hogy a por miatt nem érdemes mélyen, csak felszínen lélegezni. Bőre gyönyörű, még csak nem is büdös és koszos. Kifejezetten illatos” – mondja a doktornő.

Kutya (25)

Kutya

„Kutya nyelve szépen letisztult, szeme sem piros, tüdeje megnyugtató a tegnapihoz képest. Ma nem hallom érdesnek a légzését” – mondja elégedetten Borbély Katalin. A harmadik napon absztinensünk négy liter folyadékot fogyasztott, ásványvíz - ice tea felosztásban és megint a Krisna-sátorban evett. A The Good, the Bad and the Queen után a szlovák skazenekarra, a Polemicra ment, aztán az Embers és a Bridge to Solace hardcore együttesek következtek. „Több straight edge arc feltűnt. Én viszont nem szeretem, ha annak neveznek, ez is csak egy címke. Ráadásul nem csak hardcore zenét hallgatok, ska zenekarom van, ami meg a gandzsapusztító piások zenéje” – mondja. Miután feltételezzük, hogy gúnyos élcelődések tárgya lehet, vidáman bólint. „A zenekarban én vagyok, aki nem iszik, viszont jogsim sincs.”

A doktornőtől megtudjuk, az idei Sziget eddig egészségügyi szempontból békés. „A külföldiek jönnek főleg, egészen apró problémákkal is. A por miatt sok a légúti panasz, idén a zaj is nagyobb és nagyon gyakori a rovarcsípés. Gondolom hangyabolyba rakják a sátrat” – mondja. Borbély doktornőnek ez a sokadik Szigete és bátran állítjuk, fanatikus. Külföldön él és dolgozik ugyanis, de a Sziget hetére mindig hazajön, azt mondja azért, mert ez itt nagyon jó. Jövőre a Sziget-orvosok egészségügyi helyzetéről készítünk sorozatot.