Árpád
-2 °C
3 °C

Elhunyt Az elátkozott királyok szerzője

2009.04.15. 16:24 Módosítva: 2009-04-15 17:05:56
Maurice Druon neve hallatán Magyarországon a legtöbbeknek óriási regényfolyama, Az elátkozott királyok ugrik be, de emellett még több tucatnyi könyv került ki a szerző tollából. Legutóbb, 2006-ban az Emlékiratai jelentek meg. Volt miről írnia, szinte az egész 20. századot végigélte.

Druon halálát a francia Akadémia jelentette be, aminek több mint négy évtizeden át volt tagja. A 70-es évek egykori kulturális minisztere kedden hunyt el, 91 éves korában.

druon

Már harmincévesen, 1948-ban neki ítélték a legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat Finom famíliák című történelmi regényéért. Élete során még számos egyéb nemzetközi irodalmi elismerésben részesült, és tagja volt többek között a marokkói, a brazil, az athéni és a román Akadémiának is, és számos lovagrendnek, köztük a máltainak is.

Az irodalom mellett a politikában való aktív részvétel határozta meg az életét. A 2. világháború alatt részt vett az ellenállásban, és társszerzője volt a Partizánok dalának, az ellenállás himnuszának. Az európai kultúrpolitikában is fontos szerepet játszott, ő volt például annak az ötletnek az atyja, hogy a közös európai valutanem az euro helyett az as nevet viselje az egykori római pénznem után.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?