Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Robert Adams fényképész nyerte a Hasselblad-díjat

2009.04.15. 11:33 Módosítva: 2009-04-15 11:42:06
A XIX. század hagyományait ötvözte a modern fotográfiával.

Az amerikai Nyugatot megörökítő fekete-fehér felvételeiről ismert Robert Adams amerikai fotóművész nyerte el idén a svéd Hasselblad-díjat, és a hozzá járó 500 ezer koronát (13,3 millió forintot).

A kitüntetést kedden San Franciscóban nyújtották át a művésznek, akinek egészségi állapota nem tette lehetővé, hogy Svédországba utazzon - számolt be a Hasselblad Alapítvány.

Robert Adams
Robert Adams

Az öttagú nemzetközi zsűri "az utóbbi 40 év egyik legjelentősebb és legnagyobb hatású fényképészét" választotta a díj kitüntetettjének, aki az indoklás szerint "a XIX. századi hagyományokat és a modern fényképészetet egyedülálló kifejezésmódban ötvözte, pontosan és drámaiatlanul".

Az 1937-ben New Jerseyben született Adams hosszú ideig az észak-nyugati Oregon államban élt. Jelentős díjak kitüntetettje, és számos könyvet jelentetett meg. A göteborgi Hasselblad Központ tavaly novemberben kiállításon mutatta be Adams munkáit.

24250101 oz

A díjat az 1906 és 1978 között élt Victor Hasselbladról, a nevét viselő kamera feltalálójáról nevezték el. A kamerát a NASA űrprogramjainál, és számos híres felvétel elkészítésekor használták. A díj korábbi kitüntetettjei között Robert Frank, Hamaja Hirosi, Susan Meiselas, Nan Goldin és Graciela Iturbide is szerepelt.