Linz visszaad egy nácik által ellopott Klimt-képet

2009.04.20. 19:56 Módosítva: 2009.04.20. 20:00
Az észak-ausztriai város gyűjteményét gazdagító műalkotás hamarosan visszakerül jogos tulajdonosához. Gustav Klimt festményét a nácik rabolták el egy zsidó családtól.

A 15 millió euró értékre becsült Gustav Klimt képet eddig Linz városi múzeumában őrizték, de Franz Dobusch polgármester hétfőn bejelentette, hogy azt visszaadják az eredeti tulajdonos örököseinek.

A kép visszaszolgáltatását Aranka Munknak, egy gyáriparos feleségének az örököse kérte 2007-ben. A kép Aranka Munké volt, de az asszonyt 1941-ben a lengyelországi Lódz koncentrációs táborába deportálták, ahol meghalt.

A Linz önkormányzata által megrendelt független szakértői vizsgálat bebizonyította, hogy a műalkotást valóban a III. Birodalom idején rabolták el a családtól, mondta Dobusch. Sophie Lillie szakértő azt is megállapította, hogy a kép Ria Munkot, Aranka lányát ábrázolja. A műalkotást, akár csak két másik képet, Ria 1911-ben történt öngyilkossága után rendelték meg a bécsi szecesszió mesterétől.

Dobusch elmondta, hogy az átadás megegyezés alapján történik, semmilyen per nem indult az ügyben.

Ausztria 2006-ban egy döntőbíróság ítélete nyomán a bécsi Belvedere képtárban őrzött öt Klimt-képet adott vissza a Bloch-Bauer család örököseinek. Az egyik vásznat, Adele Bloch-Bauer 1907-ben festett híres portréját ugyanabban az évben 135 millió dolláros rekord összegért vásárolta meg Ronald Lauder amerikai kozmetikumgyáros.

Bécs városa - precedenst teremtve - áprilisban szolgáltatta vissza Herbert Gutmann örököseinek Hans Makart festő Pappenheim halála című alkotását, amit egy német zsidó bankár 1934-ben kénytelen volt elárverezni, és amit a Bécsi Múzeum 1968-ban vásárolt meg egy dán műkereskedőtől.  • Hírek
  • Lakáshitel