Valér
-2 °C
0 °C

A francia rendezőnek nem jó a magyar cím

2009.04.21. 15:31 Módosítva: 2009-04-21 16:45:18
Az április 26-ig tartó filmnapokon a bemutatott hét francia játékfilm rendezői közül újabb kettőt sikerült szóra bírnunk egy-egy villáminterjú erejéig. Kiderült, hogy A provence-i fűszeres eredetileg Antoine és az ő felhői lett volna, ha a producerek nem tesznek keresztbe. Jean-Paul Salomé a külföldi címferdítésekkel sem tudott megküzdeni.

Salomé nagy ívű történelmi drámájának eredeti címe (Les femmes de’lombre) a semmitmondó Kémnőket kapta. Az angol nézők sem jártak jobban (Female agents), a filmnapokra egy estére hazánkba ruccanó, fáradt rendező nagy bánatára.

Jean-Paul Salomé
Jean-Paul Salomé

A Kémnők egyébként egy valós történeten alapuló izgalmas kémsztori, amiben a Salomé egy korábbi filmjében (Belphégor – a Louvre fantomja) is szereplő Sophie Marceau játssza az eltökélt francia ellenállót. A rendező elmesélte, hogy Sophie sokat változott előző közös munkájuk óta, azóta már ő maga is rendezett, így sokkal könnyebb volt vele együtt dolgozni.

Sophie mellett négy másik színésznő – köztük Julie Depardieu – küzd a filmben vállvetve a D-nap sikeréért. Salomé udvariasan hárította a kérdést, miszerint nehéz lett volna ennyi hölggyel összehozni a filmet. A történelmi hűséggel több gondja volt.

Mindenféleképpen Párizsban, eredeti helyszíneken akart forgatni (Vogézek tere vagy a Concorde tér), mert mint mondta, "ha egy francia rendező megengedné magának, amit Spielberg, aki a München című filmjéhez Budapesten forgatott, akkor repülne a szakmából."

Éric Guirado is eredeti helyszíneken forgatott, az ő filmjében a vidéki Franciaországé a főszerep. Előző nagyjátékfilmje óta már nyolc év eltelt, de bukás után nehéz volt taplraállni.

Éric Guirado
Éric Guirado

Ha valaki, akkor Guirado beleláthat a vidékiekről és a városiakról alkotott tévképzetek mögé, hiszen ő maga már mind a két életformát kipróbálta. Azt azonban tagadta, hogy a film főhőse, Antoine az ő alteregója lenne. A történet szerint Antoine, a városba menekült fiatalember apja betegsége miatt kényszerűségből hazatér, és átveszi az otthoni üzletet, aminek hatására persze átértékeli az egész életét.

A rendezők a filmnapok változatos programjáról csak szuperlatívuszokban beszéltek, ami igazán szép gesztus a részükről, de azért egy kis szubjektivitásnak örültünk volna. Jean-Paul Salomé annyit elárult: "Szívesen látnék több amerikai jellegű filmet hazánkban, mármint olyanokat, amik nem szerelemtől bódult és sokat filozofáló emberekről, hanem a való életről szólnak."

Ő maga épp a múlt hónapban fejezte be első Amerikában forgatott filmjét. Kíváncsian várjuk, annak milyen jól csengő címet találnak majd ki, hisz az angol cím The Chameleon magyar változata már foglalt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!