Mária
18 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Az utolsó utáni remény Európa Kulturális Fővárosának

2009.06.16. 12:09 Módosítva: 2009.06.17. 11:27
Pécs a kezdésre hangolja a lakosokat és a sajtót is, mert saját elmondásuk szerint is negatív hírspirálba kerültek, amiből most igyekeznek kikerülni. 1,8 milliárd forintot költenek programokra, amik közül sok bizonytalan még. Hiller István nem tartja felelősnek magát a csúszásért, sőt szerinte a döntések őt igazolják.

"Beethoven nem vörös vagy narancssárga" - ahogy ezt éles szemmel Hiller István, oktatási miniszter is megjegyezte, miután pénteken közösen aláírta Páva Zsolt polgármesterrel a kulturális programokra szánt 1 milliárd 850 milió forintos kormányzati támogatást.

Jókor jött a változás Pécsen, mert bár Ruzsa Csaba, a menedzsmentközpont igazgatója kinevezése óta szakmaibbá vált az előkészítés, de a politika csak egy ilyen közegben kész távol tartani önmagát. Az Európai Unió felé köteles rendszeresen beszámolni a menedzsmentközpont, így nem lehet szórakozni, mondta Csák Ferenc az Oktatási és kulturális minisztérium államtitkára, aki szerint a politikai átállás egyáltalán nem érinti az Európai Kulturális Főváros (EKF) projektet.

Pécsen mindenki igyekezett elmondani, hogy az EKF nem a beruházásokról szól, hanem a kulturális programokról. Ezt a kommunikációt sokkal korábban el kellett volna kezdeni, mert az egész pécsi csalódottságnak talán ez a legfontosabb oka, hogy évekig a koncerttermet és tudásközpontot tartották elsődlegesnek. A beruházások közül a konferenciaközpont átadását a pályázaton nyertes cég 465 napra vállalta, vagyis jövő őszre elkészülhet, ahogy a tudásközpont is ekkorra valósulhat meg, de ezek csak ebcslések. A Zsolnay negyedet fokozatosan adják át, véglegesen 2011 nyarára készülhet el, tudtuk meg Csák Ferenctől.

Általánosságok: még bármi lehet a kulturális program

"A kulturális főváros a programokról szól, Az előző városvezetések elsősorban a beruházásokról és befektetésekről beszéltek, pedig itt a programok a legfontosabbak" - mondta Páva Zsolt. A kulturális programok elsődlegessége nem kérdéses már, viszont a programok jelentős része bizonytalan még. Első ránézésre sikerült minden eddig is meglévő pécsi érdekeltségű programot behajtani a Pécs 2010 logó alá, így a Fishing on Orfű vagy a filmfesztivál is szerepet kap, de például a pécsi képzőművészek tárlatának eddig nincs hely. A nagy Bauhaus kiállítást sem a korábban megálmodott kiállítótérben rendezik majd meg, ahogy a Nyolcakat se.

A beruházások nem tartanak sehol, ezért kérdéses, hogy a feltételes módban beígért hírességek tényleg a pécsi orvosi egyetem aulájában lépnek-e fel, illetve hogy a hagyományos, nem az EKF-re specializált programok eléggé lázba hozzák az érdeklődőket.

A programfüzetben nem láttunk igazán húzó programokat, nem látni az EKF-év arculatát (a korábbi, Takáts József-féle pályázattal ellentétben), de meglepetésünkre a nyitó ünnepségre például csak most fognak majd kiírni pályázatot, kérdéses, ennyi idő elég-e a megvalósításra.

Hiányoznak az igazi konkrétumok, bár biztos, hogy a kiemelt programok között lesz Frankofón hét, Fringe 2010 fesztivál, Pécsi Tavaszi Fesztivál, cirkusz-, sétatér-, báb- és összművészeti fesztivál, meg origami találkozó augusztusban. De azt nem tudni, mivel töltik fel ezeket. Minden EKF-városban rendeznek egy nagy konferenciát, így Pécsen is, és bár felsoroltak között szerepel Emir Kusturica, a Nobel-díjas író, Orhan Pamuk, Ljudmilla Ulickaja, vagy Umberto Eco, még egyikükkel sem szerződtek le, más kérdés, hogy a tudományos életen kívül kiket mozgat ez meg. Egyébként zenészekkel és énekesekkel sem szerződtek le, pedig a hozzáértők szerint ezeket egy-két évre előre meg kell tervezni.

Csak finoman kérnek számon

Páva Zsolt szerint politikailag volt nehéz az átállás, mert volt változás a vezetésben, új alpolgármesterek kerültek be, de a programokat ez nem érdekli. A Toller László és Tasnádi Péter vezette pécsi önkormányzatot sokat támadta az új polgármester, akinek fontosabb az EKF sikere, mint a számonkérés, pedig fontos lenne átvilágítani az eddigi pénzköltéseket: "Az ügyek áttekintése folyamatosan zajlik, hamarosan remélhetőleg az ügy végére érünk. Azt kell megnézni, hogy mikre mentek el a pénzek, és valóban a megfelelő módon költötték el a pénzt. Az nem volt transzparens, hogy mikor milyen célra kerültek elköltésre a pénzek. A vizsgálat után lehet bármiféle döntést meghozni. Most egy szempont áll mind felett, hogy semmivel sem szabad az EKF-projektet sértenünk. Azt a döntést, ami sérti ezt az érdeket, azt nem szabad meghozni, ami segíti, azt meg kell, ezt a hasznossági elvet tartom most fontosnak" - mondta kérdésünkre Páva Zsolt, aki kampányának jelszavát ismételte meg most is: nyerjenek a pécsiek. Az EKF-et az erős civil támogatással tudta megnyerni a város Debrecen és Budapest előtt, így az átmeneti évek után újra őket igyekeznek megnyerni azzal, hogy elkülönítettek egy 100 millió forintos büdzsét, amire pályázni lehet.

Pécs szempontjából a legfontosabb döntés aláírás előtt áll, de Hiller István ígéretet tett rá, hogy a minisztérium átvállalta a konferencia- és koncertközpont fenntartását, vagyis beveszi a nemzeti intézmények közé. 2011-után ez lett volna a város számára a legveszteségesebb beruházás, mert a közterületeket meg kellett volna csinálni, a tudásközpont az egyetemmel közösen készül (szintén elkerülhetetlen), míg a Zsolnay-negyed annyira sokszereplős projekt, hogy Páva szerint saját részüket ki tudják gazdálkodni.

Városnézés

Az újságírókat a program szerint körbevezették volna a pécsi EKF helyszínein, helyette a belvárosban fordultunk együtt a kerekes kisvasúttal, hogy a beruházási helyszíneket véletlenül se lássuk. Az biztos, hogy a Széchenyi tér teljes átalakításra kerül, ez már most nagy vitákat váltott ki.

A városlakók reménykednek még, hogy lesz itt színes-szagos felhajtás és boldogság, mert tényleg borzalmas lehet hallgatni a sok nyafogást évek óta. Az biztos, hogy a politikusokban nem bízik senki, és sejtik a pécsiek, hogy rajtuk múlik minden, nekik kell megtölteniük az évet, mert olyan lesz, amilyenné teszik. A politikában pedig ez a szemétség, hogy ezt kihasználják.

Hiller István nem tarja magát felelősnek - interjú a miniszterrel

Nem sajnálja, hogy valószínűleg az esetleges EKF-sikereket már ellenzékben kell ünnepelnie?

Abban reménykedem, hogy akkor is lesz fülem és szemem, és a kulturális eseményeket akkor is tudom majd élvezni. Nem azért élvezem ezeket, mert miniszter vagyok, hanem mert érdekel. Mivel a legelejétől részt vettem az EKF előkészítésében, ezért személyesen is érdekel a sikere. 2016-ig még egy ilyen lehetősége nem lesz Magyarországnak.

Mennyire látja a saját, illetve a pécsiek felelősségét az EKF óriási csúszásában?

A kulturális programok megvalósításában semmiféle csúszást nem látok. Az EKF kulturális programokból és infrastrukturális beruházásokból áll, hozzánk a kulturális programok tartoznak. A nyitó ünnepségtől a záró ünnepségig szerződéssel készen vannak a programok. Nagyon sok kulturális fővárost ismerek, amióta nem nagy fővárosok nyerik el a címet, azóta ez egy lehetőséget jelent, és így a beruházásokról is szólnak. Úgy látom, hogy az infrastrukturális beruházások mindegyike 2010 végére létrejöhet.

A gazdasági válságban mennyire tud biztosítékot nyújtani a kormány a programok megvalósításához?

Az EKF kulturális programegyüttesére kormánygarancia van, egy elkülönített tartalék, másra nem lehet használni. Az 1 milliárd 850 millió forint egészében rendelkezésre áll, ezeket kiegészítik a marketingtevékenységek, ami még 3,2 milliárd forintot jelent. Ezekre garanciát vállaltam, így semmilyen veszélyt nem látok.

A civilek folyamatosan támadták az EKF vezetésében megjelenő, különböző MSZP-közeli embereket, akik rendre meg is buktak. Megérte?

Ezekkel a kérdésekkel nem foglalkoztam. Azokkal foglalkoztam, és ezt a nyilvánossággal is megosztottam, hogy van egy elképzelésem, ezt az elképzelést sikeresnek tartom, ezért vállaltam a konfliktust mindenkivel, hogy ha ez nem ment. Személyi kérdésekben éppúgy, mint tartalmi döntésekben, a mai nap, úgy gondolom, azt bizonyítja, hogy igazam van.

Miniszter úr, mondana három programot, amelyekre különösen kíváncsi?

A Bauhaus-kiállítás, a fúvós utcazenei fesztivál és a Fringe.