Jánosi György: bíróság előtt feleljenek a tévészékház-szerződés felelősei

2009.10.10. 11:36 Módosítva: 2009.10.10. 11:50
Akár bírósági eljárásban is vállalnia kell az esetleges felelősséget a szerződést jóváhagyó tévékurátoroknak, televíziós vezetőknek - mondta az MTV-székház ügyében a Népszabadság szombati számának nyilatkozva Jánosi György, az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának szocialista alelnöke.

Pénzhiány miatt a Magyar Televízió egyes műsorait a Pólus Center stúdióiba költöztetné át. Módosítaná vagy felmondaná a Wing Zrt.-vel az új óbudai székházra kötött, 22+18 évre szóló, rendkívül költséges szerződést. A köztelevízió a Nap-kelte-megállapodást a napokban mondta fel a kuratórium megkerülésével, ám a székházszerződés nagyobb falat.

Előzetesen gondoskodni kellene a tévé új helyen történő elhelyezéséről, az ehhez szükséges szerződéseket pedig az ügyvezetőnek be kellene vinnie a kuratóriumi elnökség elé, hiszen szerda óta csak húszmillió forint alatti szerződést írhat alá jóváhagyás nélkül. Az MSZP-s, SZDSZ-es és MDF-es többség aligha hagyná jóvá a költözést. Másfelől, az óbudai új székház évi csaknem 12 millió eurós bérleti díjáért - rendkívüli felmondás esetén - akkora kártérítést követelhetne a Wing Zrt., hogy azt a köztelevízió teljes vagyona sem fedezné. A bérleti díjat ráadásul az államkincstár utalja a bérbeadónak, a szisztémát a költségvetési törvény rögzíti - a szerződés felmondásakor tehát ezt a jogszabályt is módosítani kellene.

A televíziót a Cégbíróság is szorongatja, amely a közelmúltban tízmillió forintra bírságolta az MTV Zrt.-t, mert annak másfél éve nincs választott elnöke.

Jánosi György az MTV vezetőinek nyilvánosságra hozott, illetve kiszivárgott milliós fizetéseire és prémiumaira utalva a Népszabadságnak azt mondta: el kell zárni a csapot, megálljt kell parancsolni a közpénzek elherdálásának. A közszolgálatiságot ő egyre inkább a Duna Televízióban látja.

Jánosi György költségvetési módosító javaslatot terjesztett be, amellyel újabb 2,5 milliárd forintot vonna meg a Magyar Televíziótól, és azt a Duna Televízióhoz csoportosítanák át. Úgy tudja, pártjának frakciója támogatja ezt. Ha a javaslatot elfogadják, az idei 25 milliárd helyett jövőre 15 milliárd forintból gazdálkodhat az MTV. Ez a mai létszám mellett csődöt jelent.