Beperli az MTV-t saját kuratóriuma

2009.11.04. 17:25 Módosítva: 2009.11.04. 19:45
Másfél éve vitatkozik azon a köztévé és az MTV közalapítványának kuratóriuma, hogy megfelel-e a médiatörvénynek két, az MTV által kötött műsorgyártási szerződés. A kuratórium szerint a testület jóváhagyása kellett volna a két kontraktushoz, az MTV szerint nem így van. Mindenesetre a kuratórium most beperli az MTV-t.

Beperli a Magyar Televíziót a közmédiumot felügyelő közalapítvány, így döntött a kuratóriumi elnökség. A testületet vezető Czeglédi László szerint annak kimondását kérik, hogy törvényellenes, így pedig semmis a nagyobbik köztelevízió több nagy értékű szerződése.

A kuratórium a polgári perben annak megállapítását kéri, hogy a '"Csináljuk a fesztivált" és "Az Örökös" szerződése meghaladja azt a háromszázmillió forintos értékhatárt, amely felett a médiatörvény szerint a kuratóriumi elnökségnek jóvá kellene hagynia a megállapodást.

Ha az ügy "meghaladja a polgári per kereteit, akkor nyilvánvalóan tovább kell lépni" - mondta Czeglédi László. De azt nem mondta meg, hogy ez büntetőfeljelentést jelent-e, illetve azt sem tudta felidézni, hogy Rudi Zoltán elnök vagy a mandátuma lejárta után hivatalba lépett Medveczky Balázs ügyvezető idején köttettek e szerződések.

"A bíróság elé vitt kontraktusokat nem a mostani tévévezetés alatt kötötték", mondta Balogh László, a kuratórium elnökhelyettese, aki megemlítette: az ülésen nem kapott többséget az a felvetés, hogy büntető feljelentést tegyenek az ügyben.

Mindkettejük tájékoztatása szerint a jövő szerdai ülésen folytatják annak a kezdeményezésnek a megvitatását, hogy az MTV Zrt. alapító okiratának módosításával érjék el, hogy vissza lehessen hívni tisztségéből a közmédium ügyvezetőjét.

"A Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnöksége eddig nem tájékoztatta az MTV menedzsmentjét arról, hogy ki, mikor, milyen tartalommal, melyik bírósághoz adott vagy ad majd be keresetlevelet a két műsor szerződéseit kifogásolva" - közölte az MTV sajtóirodája.

Az MTV szerint egyébként a felek között csaknem másfél éve van vita a két szerződésről. "Az MTV akkor és most is fenntartja álláspontját, hogy betartotta mind a médiatörvényt, mind saját belső szabályzatát a Csináljuk a fesztivált és Az Örökös című műsorok szerződéseinek megkötésekor, amit igazságügyi szakértői vélemény is alátámaszt” - közölte a sajtóiroda.