Jenő
-2 °C
6 °C

Beperli az MTV-t saját kuratóriuma

2009.11.04. 17:25 Módosítva: 2009-11-04 19:45:01
Másfél éve vitatkozik azon a köztévé és az MTV közalapítványának kuratóriuma, hogy megfelel-e a médiatörvénynek két, az MTV által kötött műsorgyártási szerződés. A kuratórium szerint a testület jóváhagyása kellett volna a két kontraktushoz, az MTV szerint nem így van. Mindenesetre a kuratórium most beperli az MTV-t.

Beperli a Magyar Televíziót a közmédiumot felügyelő közalapítvány, így döntött a kuratóriumi elnökség. A testületet vezető Czeglédi László szerint annak kimondását kérik, hogy törvényellenes, így pedig semmis a nagyobbik köztelevízió több nagy értékű szerződése.

A kuratórium a polgári perben annak megállapítását kéri, hogy a '"Csináljuk a fesztivált" és "Az Örökös" szerződése meghaladja azt a háromszázmillió forintos értékhatárt, amely felett a médiatörvény szerint a kuratóriumi elnökségnek jóvá kellene hagynia a megállapodást.

Ha az ügy "meghaladja a polgári per kereteit, akkor nyilvánvalóan tovább kell lépni" - mondta Czeglédi László. De azt nem mondta meg, hogy ez büntetőfeljelentést jelent-e, illetve azt sem tudta felidézni, hogy Rudi Zoltán elnök vagy a mandátuma lejárta után hivatalba lépett Medveczky Balázs ügyvezető idején köttettek e szerződések.

"A bíróság elé vitt kontraktusokat nem a mostani tévévezetés alatt kötötték", mondta Balogh László, a kuratórium elnökhelyettese, aki megemlítette: az ülésen nem kapott többséget az a felvetés, hogy büntető feljelentést tegyenek az ügyben.

Mindkettejük tájékoztatása szerint a jövő szerdai ülésen folytatják annak a kezdeményezésnek a megvitatását, hogy az MTV Zrt. alapító okiratának módosításával érjék el, hogy vissza lehessen hívni tisztségéből a közmédium ügyvezetőjét.

"A Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnöksége eddig nem tájékoztatta az MTV menedzsmentjét arról, hogy ki, mikor, milyen tartalommal, melyik bírósághoz adott vagy ad majd be keresetlevelet a két műsor szerződéseit kifogásolva" - közölte az MTV sajtóirodája.

Az MTV szerint egyébként a felek között csaknem másfél éve van vita a két szerződésről. "Az MTV akkor és most is fenntartja álláspontját, hogy betartotta mind a médiatörvényt, mind saját belső szabályzatát a Csináljuk a fesztivált és Az Örökös című műsorok szerződéseinek megkötésekor, amit igazságügyi szakértői vélemény is alátámaszt” - közölte a sajtóiroda.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?