Oscar-szobrokat osztanak ma este

2009.11.14. 17:28 Módosítva: 2009.11.14. 18:18
A hivatalos márciusi gála helyett egy magán partin adják át november 14-én a tisztelebeli díjakat. Lauren Bacall színésznő, Roger Corman rendező-producer, Gordon Willis operatőr, és John Calley producer a díjazottak. Az eseményt nem közvetíti a televízió élőben.

Az Oscar-díjak átadására még néhány hónapot várni kell, de Oscar-szobrokat már ma este is osztanak, ugyanis az amerikai filmakadémia szakít a hagyományokkal és első, a televízió által élőben nem közvetített Governors Awards nevű eseményén kiosztja a tiszteletbeli díjakat. Lauren Bacall színésznő, Roger Corman rendező-producer, és Gordon Willis operatőr életműdíjat, John Calley producer pedig Irving G. Thalberg-emlékdíjat kap, írja a newyorktimes.com.

Oscar-díjasok osztanak díjat

A hollywoodi Kodak Színház feletti bálteremben rendezett díszvacsorán a díjátadók között lesz Annette Bening, Tom Hanks, Kirk Douglas, Anjelica Huston és Quentin Tarantino is, az eseményre pedig 600 vendéget hívtak meg, akik között ott lesz Jeff Bridges, James Cameron, Dennis Hopper, és Ron Howard.

Lauren Bacall 1944-ben kezdte filmes karrierjét az Egyszer lenn, egyszer fenn című filmben Humphrey Bogarttal. Azóta több mint 30 hollywoodi alkotásban szerepelt, közöttük olyan klasszikusokban mint Howard Hawks Hosszú álom, vagy John Huston Key Largo című filmjei.

A Zelig producere is kap

Corman több mint 50 filmet rendezett, köztük a Rémségek kicsiny boltját, és gyakran dolgozott Edgar Allan Poe rémtörténeteiből. A B-filmek királya több mint 300 alkotásnak volt a producere öt évtizedes pályafutása alatt, köztük a Death Race 2000-nek és a Piranhának.

Willist kétszer jelölték Oscar-díjra: a Woody Allen által írt és rendezett Zeligért és a Keresztapa III-ért. Calley pedig olyan filmeknek volt a prodecere mint a Napok romjai, a Közelebb és a Da Vinci Kód.

A szombati díjkiosztót felveszik, de nem mutatják be teljes egészében a televízióban, hanem részleteket játszanak le belőle a 82. Oscar-gálán március 7-én.