Kivívtuk a külföld haragját

2009.11.20. 22:01
Az amerikai kongresszusban indianai képviselők határozattervezetet nyújtottak be, amely elítéli a magyar Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) legutóbbi rádiós műsorszolgáltatási döntéseit. Rossz idők járnak mostanság ránk: a minap kilenc nagykövetség fogalmazott meg közös közleményt, amelyben felhívják a figyelmet a magyarországi befektetői klímát negatívan befolyásoló tényezők veszélyeire.

Amerikai kongresszusi határozattervezet elítéli az ORTT legutóbbi döntéseit

Az amerikai kongresszusi határozattervezet címe: Magyarország ösztönzése a jogállamiság tiszteletben tartására, a külföldi befektetők tisztességes kezelésére és a szabad, független sajtó előmozdítására. A Joe Donnelly képviselő által jegyzett és hat további indianai képviselő által támogatott határozattervezetet a külügyi bizottság elé utalták. Azt még nem tudni, hogy a testület mikor fog az ügyben tárgyalni – számol be az MTI.

A tervezet első pontja szerint az amerikai törvényhozás alsóháza, a képviselőház elítéli az ORTT-nek a frekvenciapályázatokról hozott közelmúltbeli döntéseit. A második pontja azt tartalmazza, hogy a képviselőház a jogállamiság tiszteletben tartására és a külföldi befektetőkkel való tisztességes bánásmódra ösztönzi a Magyar Köztársaságot. A harmadik, utolsó pont szerint a képviselőház arra ösztönzi Magyarországot, hogy tartsa fenn a szabad és független sajtó iránti elkötelezettségét.

A határozattervezet preambulumában egyebek mellett az szerepel, hogy az Egyesült Államok több mint 9 milliárd dollárt fektetett be Magyarországon 1989 óta; az Egyesült Államok a negyedik legnagyobb és a legnagyobb nem európai külföldi befektető.

A szöveg hivatkozik a Financial Times 2009. november 6-i cikkére, amely szerint a rádiós frekvenciapályázatokról szóló döntés előtt magukat az MSZP és a Fidesz képviselőinek nevező személyek keresték meg a szóban forgó két rádióállomást, amelyeknek alkut ajánlottak: akkor hosszabbítják meg számukra a működési engedélyeket, ha a pártok a cégek vagyonából 50 százalékot kapnak. A rádiók visszautasították a zsarolási kísérletet, amelyet követően az MSZP-s és a fideszes ORTT-tagok a működési engedélyeket két másik, politikai kötődésű pályázónak szavazták meg.

A határozattervezet szerint a külföldi vállalatokkal szembeni tisztességtelen eljárás el fogja ijeszteni a befektetőket és akadályozni fogja Magyarország gazdasági növekedését, a jogállamiság, továbbá a szabad és független sajtó tiszteletben tartása viszont ösztönözni fogja a befektetői bizalmat Magyarország iránt.

Nagykövetségek közösen lépnek fel

Összecsapnak a fellegek a fejünk fölött, ugyanis a minap kilenc ország budapesti nagykövetsége közös nyilatkozatot tett közzé, amelyben felhívják a figyelmet a magyarországi befektetői klímát negatívan befolyásoló tényezők veszélyeire – emlékeztet az Inforádió. Visszatarthatják a külföldi befektetőket a magyarországi "nem transzparens viselkedésről" szóló jelentések – írták.

Különös aggodalommal figyelik "a nem transzparens viselkedés jelentős megnyilvánulásait, amelyek hatással vannak a befektetőkre a közszolgáltatások, a műsorszolgáltatás és az országos közlekedési infrastruktúra egyes területein" - olvasható az Amerikai Egyesült Államok, Belgium, Franciaország, Hollandia, Japán, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia és Svájc nagykövetségeinek közös támogatásával kiadott dokumentumban, amely a brit képviselet honlapján olvasható.

Emlékeztetnek arra: a Magyarországra irányuló külföldi közvetlen befektetések túlnyomó része az általuk képviselt országokból származik. Kifejezik reményüket, hogy a magyar gazdaság növekedési pályára áll, ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy sok múlhat a külföldi befektetők döntésén. Magyarország barátaiként" remélik, hogy olyan befektetési klíma marad, amely "vonzó célállomássá teszi" az országot - fogalmaznak, hangsúlyozva, hogy az átláthatóság előny lehet ilyen versenyhelyzetben.

Mint írják, az új korrupcióellenes törvény elfogadása és végrehajtása kulcsszerepet játszhat abban, hogy "a magyar polgárok gazdasági növekedésre és jólétre való törekvése célt érjen".