Serkentő helyett kábítószer a tablettában

2009.12.03. 14:29
Hamis ígéretek – Valódi veszélyek címmel nyílt kiállítás hamis tárgyakból a Magyar Szabadalmi Hivatalban, amitől azt vártam, hogy majd lenyűgöz, és olyat mutat, amit eddig a józsefvárosi piacon vagy a debreceni Zsibogóban eddig még nem láttam. Csalódnom kellett.

A hamisítás nem újkeletű dolog, történelmet például már Egyiptomban is előszeretettel hamisítottak, a társadalom fejlődésével pedig a hamisítók is egyre ügyesebbek lettek, és már nemcsak a fáraók, hanem mezei gagyiárusok előtt is ott a nagy lehetőség, hogy aránylag kis befektetéssel és kockázattal jól szakítsanak. Hamisítanak már mindent, a tejtől a felfújhatós Shrek-bábuig, nem hiszem, hogy van olvasónk, aki soha nem találkozott még ruházati termékkel, amiről üvöltött, hogy nem eredeti, például Nike-pipán ugrott át rajta a stilizált puma.

A hamis ruhanemű a veszélytelenebb kategóriába tartozó termék, hiszen nagy bajunk nem lehet a megvásárlásából, legfeljebb az XXL-es pólót az első mosás után a hatéves gyerek hordja majd, a kiváló minőségű bőr felsőrészről meg kiderül, hogy műbőr, és esőben leválik a cipőnkről. A kiállításon ezekből elég sok van, sőt azt is levezetik nekünk, hogyan készülnek a hamisítványok. Ki van állítva például egy szita, amivel a márkajelzést viszik rá a pólóra – kár, hogy a Nike pipája ezen fordítva van, így a lebukás garantált vele. A bejáratnál egyébként egy tetőtől talpig hamisba öltöztetett próbababa fogadja a látogatót, én a farmerről és a pólóról meg nem mondtam volna, hogy nem eredeti, bár a napszemüveg azonnal gyanús volt.

A mintegy 100 négyzetméteres kiállítótéren a hamisítás különböző válfajaitól kezdve a konkrét példákon át egészen a VPOP tevékenységéig mindent megmutatnak, csak valahogy olyan szegényes és avítt az egész. Istenigazából csak az döbbentett meg, hogy az egyik vitrinben bemutatott hamis teljesítményfokozó tabletta elé odabiggyesztették, száz százalékban speedet tartalmazott, ami azért elég veszélyes lehet. Igaz, mi még ebben is jól jártunk, mert más országokban foglaltak le olyan gyógyszert, amiben konkrétan az úttestre felkerülő jelzésekhez használt festékanyagot fedezték fel, amitől merevedésünk nem, súlyos mérgezésünk viszont igencsak lehet.

A kiállítók célja nem titkoltan az elrettentés és az okítás, engem tökéletesen sikerült lebeszélni az online rendelhető tabletták esetleges beszerzéséről, és nem fogok késeket sem venni megbízhatatlan forrásból soha, mert elpattannak, és kiverik a szemem. Az egyes termékcsoportok mellett szabatosan megfogalmazott tájékoztató tacepaók olvashatók, mire mindent elolvastam (nem kell hozzá 20 perc sem), sokkal többet tudtam meg a hamisításról (Kínából jön a legtöbb, célország és tranzitország is vagyunk, évi ezermilliárd eurós probléma világszerte, a magyar hamisítók a jobbak közé tartoznak stb.), mint reméltem, vagy akartam volna a kiállítás előtt.

Ami hiányérzetet keltett bennem, az az, hogy ugyan egy tévén folyamatosan mentek a kisfilmek a lefoglalt cigarettahegyek mellett álló, nagyon szigorú arcú vámosokról, és megmutatták azt is, hogyan próbálják kiszűrni az EU határain a hamisítványokat, de igazi kuriózummal vagy látványos megoldással nem szolgál a szervező Hamisítás Elleni Testület. Sokkal hatásosabb lenne egy bazi nagy raktárban berendezni az egészet, ahol már a puszta méretek is lenyűgözik a látogatót, hamis cigaretta és tejporhalmok között bóklászhatna, és esetleg elférne egy hamis kínai luxusautó is, mert olyat élőben még nem sokan láttunk

Hamis ígéretek Valódi veszélyek kiállítás

2009. december 211.  1054 Budapest, Garibaldi utca 2.

A belépés ingyenes.