Hivatalosan is Pécs Európa Kulturális Fővárosa

2010.01.10. 19:05
Megnyitották az Európa Kulturális Fővárosa programsorozatot Pécsen. A megnyitón úgy tettek, mintha minden rendben lenne, pedig a beruházások nem készültek el és a programot sem véglegesítették. Az érdeklődők egy része pedig kifütyülte a miniszterelnököt.

Nem sikerült botránymentesre az Európa Kulturális Fővárosa protram vasárnap délutáni megnyitója Pécsen. A nyitóünnepségen a tömeg egy része kifütyülte a felszólaló Bajnai Gordon miniszterelnököt. A tiltakozókat Páva Zsolt, a város polgármestere hallgattatta el.

A megnyitón a polgármester azt állította, hogy városa erős, és felkészülten várja a programsorozat indulását. A valóságban egyetlen nagyberuházás sem készült el, Pécs legfeljebb megújult köztereivel tudja fogadni egyelőre a látogatókat.

Bajnai beszédében az összefogás fontosságát hangsúlyozta. Szerinte Pécs példát mutatott abban, "hogy az igazán lényeges dolgokban Magyarországon mindig össze tudunk fogni". A valóságban az EKF-pályázatot összeállító civileket a fővárosi cím elnyerése után kitúrta a politika, az elmúlt három évben pedig folyamatos újraszervezések jellemezték a tervet - ennek eredménye, hogy a városban semmi sem készült el időre, és a programot sem sikerült leszervezni.

Bajnai szerint Magyarországnak idén két fővárosa van, Budapest és Pécs. Helyszíni tudósítónk beszámolója szerint azonban Pécs elmulasztotta a 38 milliárd forintos lehetőséget arra, hogy valóban vetélytársa legyen Budapestnek.

Bajnai szerint az EKF keretében 350 programot rendeznek, azaz majdnem minden napra jut egy program. "A kormány jól döntött, amikor Pécset jelölte kulturális fővárosnak Magyarországról, bár rögös és viszontagságos út vezetett idáig, nagyon sok munka kellett hozzá".

Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerint Magyarország a pécsi EKF-programmal a legjobb arcát mutatja majd, amikor kulturális és tudományos értékeinek megismertetésére törekszik, és "leteheti névjegyét Európa asztalára".