Ellepik a világot az Hugo Intézetek

2010.02.04. 20:14 Módosítva: 2010.02.04. 20:20
Victor Hugo nevét veszik fel a világban működő francia kulturális intézetek, a tervek szerint így könnyebben be lehet majd azonosítani külföldön a francia kulturális munkát.

A külföldön működő francia kulturális intézetek a német Goethe és a spanyol Cervantes Intézet mintájára hamarosan felveszik Victor Hugo író nevét, közölték csütörtökön párizsi diplomáciai források.

A döntéssel azt próbálják elérni, hogy a francia kulturális tevékenység jobban beazonosítható legyen külföldön. Victor Hugo (1802-1885) a XIX. századi francia romantika legnagyobb alakja volt: politikusként, költőként és íróként is a haladás útját képviselte, egyik legismertebb regénye A nyomorultak (1862).

Az átnevezés hátterében az áll, hogy a francia külügyminisztérium egy a parlament elé már benyújtott törvényjavaslat alapján létrehoz egy állami ügynökséget, hogy egyetlen intézményen keresztül képviselhessék a francia kultúrát külföldön.

A német Goethe Intézet, a spanyol Cervantes Intézet vagy az angol British Council mintájára megalakuló Victor Hugo Intézet önálló költségvetéssel és imázzsal átveszi a külföldön francia kulturális rendezvényeket és egyéb kulturális együttműködéseket szervező Cultures France állami költségvetésű szervezet munkáját, de az ügynökséghez tartoznak majd a külföldi kulturális intézetek és a követségek kulturális tanácsosai is.

A 135 országban nyelvoktatással foglalkozó Alliance francaise-központok és a külföldön működő francia gimnáziumok azonban megőrzik autonómiájukat.

Ellentétben a legtöbb európai országgal, ahol a kulturális intézeteket a kulturális minisztérium vagy annak egyik szerve felügyeli, Franciaországban a kulturális diplomaták közvetlenül a külügyminisztérium felügyelete alá tartoznak. Az összevonással a külügyminisztérium a kulturális költségek külföldi elosztásának átláthatóbbá tételét célozta meg, de az elképzelés egyéves késést szenvedett a nagykövetségek ellenállása miatt.