Veteránok bírálták a Hirosima-könyvet védő Cameront

MTI/Index
2010.03.04. 14:22
Második világháborús amerikai veteránok bírálták James Cameron filmrendezőt, aki védelmébe vette Charles Pellegrino januárban megjelent, ám hiteltelennek bizonyult riportkötetét, amely a hirosimai atomtámadás túlélőit szólaltatta meg.

A Henry Holt and Co. kiadó hétfőn jelentette be, hogy több ponton is megkérdőjelezhetővé vált Pellegrino kötete, s mivel eddig nem kapott kielégítő válaszokat a szerzőtől, korábbi terveivel ellentétben nem javított kiadásban gondolkodik, hanem kivonja a forgalomból a megjelent köteteket is.

Cameron, aki rég óta jó kapcsolatban áll Pellegrinóval és ajánló szöveget is írt a The Last Train from Hiroshima: The Survivors Look Back című munkájához, az AP hírügynökségnek eljuttatatott e-mailben úgy fogalmazott: "minden, amit tudok, hogy Charlie nem hamisítana, tehát kell legyen valamilyen magyarázat a félreértésre".

Az Avatar ünnepelt rendezője, aki korábban opciót szerzett a könyv megfilmesítésére, azt is leírta, hogy már hosszú ideje foglalkoztatja egy film gondolata a hirosimai és nagaszaki atombombázásról. Szándéka továbbra is fennáll, de mivel egyelőre nincs forgatókönyv, a közeljövőben nem lát neki a munkának.

A második világháború amerikai veteránjainak 509-es egysége azonban arra hívta fel Cameron figyelmét, hogy Pellegrino könyve számos ponton meghamisította a történelmi tényeket, ezért nem alkalmas rá, hogy filmet készítsenek belőle. Az egykori katonák egyúttal felajánlották segítségüket a rendezőnek, ha "történelmileg helyes produkciót akar forgatni ezektől a fontos eseményekről".

Cameron válaszul egy újabb e-mailben közölte a hírügynökséggel, hogy nem a sajtón át kívánja ezt a vitát lerendezni, inkább személyesen keresi meg a veteráncsoportot. Pellegrino könyve egyébként dicsérő kritikákat kapott megjelenésekor, ám a múlt héten a szerző kénytelen volt beismerni, hogy egyik interjúalanya becsapta. Azóta a kötetben nyilatkozó további két személyről derült ki, hogy talán nem is léteznek, ám ezzel kapcsolatos kérdéseire a kiadó nem kapott megnyugtató magyarázatot az írótól.