Visszahelyezték az Iparművészeti Múzeum élére Takács Imrét

2010.10.19. 09:14 Módosítva: 2010.10.19. 10:04
A minisztériummal folyó három éves pereskedés után Réthelyi Miklós miniszter visszahelyezte az Iparművészeti Múzeum élére Takács Imre művészettörténészt. Eredeti kinevezése alapján hivatali ideje viszont jövő tavasszal lejár - írja a Népszabadság. Renner Zsuzsanna, a most leváltott eddigi főigazgató Takács közlése szerint főmuzeológusi státuszban továbbra is a múzeum munkatársa marad.

Takács Imrét - aki korábban a Szépművészeti Múzeumban dolgozott - 2006 tavaszán Bozóki András miniszter nevezte ki az Iparművészeti élére, majd 2007 augusztus 31-én Hiller István váratlanul fölmentette. A vádak között adminisztratív hiányosságok és vezetői alkalmatlanság szerepelt, később pedig az, hogy „fedezet nélküli kötelezettségvállalást" tett - írja a napilap.

"Lényegességi küszöb"

A másodjára is lefolytatott bírói eljárás (az első visszahelyezte Takácsot, de Hiller miniszter rögtön újból fölmentette) azt állapította meg, hogy súlyos vétség nem történt, az adminisztratív hiányosságok pedig nem érték el a „lényegességi küszöböt". A másik, egy fedezet nélküli kötelezettségvállalást kereső jelentés pedig az ítélet szerint tisztázta a gyanú alól a múzeum vezetőjét. „Megengedek magamnak egy erős kifejezést: a minisztérium eljárása koncepciós jelleget mutatott" - mondta a visszahelyezett főigazgató hozzátéve, a valós okokat nem ismeri.

A főigazgató (aki eddig változatlanul az Iparművészetiben dolgozott főmuzeológusként) átfogó tervekről számolt be az elkövetkező évekre. Mint mondta, az Iparművészeti Múzeum 1872-es megnyitása óta nem rendelkezik átfogó állandó kiállítással, ezért a legfontosabb feladat ennek létrehozása lesz. Takács  Imre terveiben szerepel továbbá egy szőnyegmúzeum létrehozatala az IMM-ben őrzött, világszerte a harmadik legnagyobbként számon tartott keleti szőnyeganyag bemutatására.

Takács a Népszabadság beszámolója szerint nagy időszaki tárlatokat szervezne hazai gyűjteményi forrásokból, amelyekkel a múzeum megjelenhetne a nemzetközi kulturális piacon. Olyan kiállítássorozatokat is szeretne, amelyek hazai egyházi kincsekből, magángyűjteményekből, márkákból, gyárak, manufaktúrák tárgyaiból állnának össze. Előre lépne a műtárgy-digitalizálásban és a korszerű fotóarchívum kialakításában. A tervezett időszaki kiállítások között említett egy vélhetően 2012-ben megvalósítható tárlatot a londoni Victoria and Albert Museum kincseiből.