XIV. Lajos utóda perli a Versailles-i kastély kiállítását

2010.10.25. 18:38
Murakami kiállítása miatt tiltakozik Henri Bourbon-pármai herceg. Állítólag nem a modern művészettel, csa a torz gondolkodással van baja.

A versailles-i kastély pártolóinak egy csoportjával összefogva pert indított XIV. Lajos egyik leszármazottja a kastély területén rendezett Murakami Takasi-kiállítás miatt.

Murakami szobra Versailles-ban
Murakami szobra Versailles-ban

A japán szobrász műveiből szeptember 12-én nyílt retrospektív kiállítás nagy port vert fel Franciaországban, Murakami manga stílust idéző népszerű óriásszobrai sokak szerint nem illenek a palota rokokó ragyogásához.

A keresetet Henri Bourbon-pármai herceg nyújtotta be a "kastély és felmenői tiszteletének" védelmében. Indítványához hét látogató is csatlakozott, ők a kulturális örökséghez való hozzáférésnek akarnak érvényt szerezni.

Plusz értéket jelent egy művész számára, ha Versailles-ban állít ki - magyarázta a herceg, hozzátéve hogy nem a modern művészettel, hanem a torz gondolkodással szemben van kifogásuk, az pedig nem tesz jót a francia kultúrának.

A Bourbon-pármai hercegek már korábban is megpróbáltak betiltani egy kiállítást, 2008-ban Charles Emmanuel herceg nyújtott be keresetet egy modern tárlat ellen, de a bíróság nem hagyta jóvá kérvényét. Azon a kiállításon amerikai művészek, köztük Jeff Koons darabjait vonultatták fel.

Murakami tárlata december 12-ig látogatható