Edina
0 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Időkapszula a kolozsvári Mátyás-szoborban

2010.11.02. 11:36
Időkapszula került a kolozsvári Mátyás-szoborcsoport belsejébe: a felújítási munkálatok végső szakaszában Kolozsi Tibor restaurátor a szoborcsoport lóalakjába helyezte el hétfőn azt a fémhengert, amely mostani üzeneteket tartalmaz a jövő számára.

Levelek, versek, gyermekrajzok, gépelt papírlapok, újságok és Xantus Gábor filmrendező egyik filmtekercse is bekerült a kolozsvári Mátyás király-szoborba. A négy kilogrammos időkapszulában helyet kapott a Transindex erdélyi hírportál olvasóinak a szoborral kapcsolatos leveleinek nyomtatott változata is, írja a Szabadság kolozsvári napilap.

Elhelyezik az időkapszulát
Elhelyezik az időkapszulát

A Krónika című kolozsvári napilap beszámolója szerint a világ minden részéről beérkezett üzeneteken kívül Mátyás király lovának gyomrába helyezett rézből készült kapszulába került egy Incze Ferenc erdélyi festőművész műalkotásairól szóló dokumentáció is, amit Polonyi Jolán, a festőművész lánya adományozott erre a célra. Nem maradt ki József Attila Nem, nem, soha! című verse sem.

Kolozsi Tibor és László Bakk Anikó, a Mátyás király szellemi örökségét ápoló kolozsvári Amaryllis Társaság tiszteletbeli elnöke voltak a kezdeményezés ötletgazdái. Eredetileg május 15-én szerették volna elhelyezni a kincses város lakóinak üzenetét tartalmazó időkapszulát a lovas szobor belsejében. Erre végül hétfőn került sor.

A restaurált kolozsvári Mátyás-szoborcsoport amiben az időkapszulát elhelyezték
A restaurált kolozsvári Mátyás-szoborcsoport amiben az időkapszulát elhelyezték

A Kolozsvár főterén álló Fadrusz János által alkotott, 1902-ben leleplezett szoborcsoportot a tervek szerint november 27-én avatják
újra a felújítási munkálatok végeztével. A felújítás eredeti határideje 2010. július 22. volt. A szoborcsoport restaurálásának költségeit fele-felerészben a román és a magyar állam fizeti.