Lemondtak a bizottsági elnökségről Radnótiék

2010.11.02. 14:29
A Kossuth- és Széchenyi-díj Irodalmi Albizottságának elnöke és négy tagja mondott le. Radnóti Sándor, az albizottság elnöke azzal indokolta lemondását, hogy nem látott esélyt a díjra jelölő bizottság szakmai munkájára.

Radnóti Sándor lemondott a Kossuth- és Széchenyi-díj Irodalmi Albizottságának elnöki tisztéről, áll a Széchenyi-díjas egyetemi tanár Országos Sajtószolgálathoz eljuttatott közleményében. Lemondtak az albizottság következő tagjai is: Bacsó Béla Széchenyi-díjas egyetemi tanár, Baranyi Ferenc Kossuth-díjas költő, Sándor Iván Kossuth-díjas író, Závada Pál Kossuth-díjas író. Az albizottságnak, aminek az elnökkel együtt nyolc tagja volt, három tagja marad.

"Számos jel mutatott arra, és különböző interjúkban olvashattunk arról, hogy a kormányzat sokkal határozottabban akar beleszólni a díjak elosztásába - nevezte meg az Indexnek döntése okait Radnóti, akinek mandátuma a 2009-2011 közötti időszakra volt érvényes. - Nem láttam lehetőséget arra, hogy továbbra is - ahogy az elmúlt két évben tettük -, szakmai alapon jelölhessen az albizottság, ami a szakmai dolga lett volna" - tette hozzá.

"Másrészt: az eluralkodó általános jogbizonytalanság miatt is úgy éreztem, hogy ez is bizonytalanná teszi az albizottság státuszát. A magam nevében arra jutottam, hogy minimalizálni kell az érintkezést ezzel a kormánnyal."

A Kossuth- és Széchenyi-díj Irodalmi Albizottsága az arra jogosult intézmények és magánszemélyek javaslatait összegyűjtve és mérlegelve irodalmi Kossuth- és Széchenyi-díjakra, továbbá Babérkoszorú-díjra jelöli arra érdemes írókat, költőket és irodalomtudósokat. A végső döntést a miniszterelnök elnökletével az egyes albizottságok elnökeiből, valamint más tudósokból, művészekből álló főbizottság hozza meg.