Olivér
5 °C
8 °C

Összetört autót állítunk ki Velencében

2010.11.08. 15:39
A Berlinben élő médiaművész az autó és az ember kapcsolatát vizsgálja a karambolos kocsiból, kortárs operából és videókból álló munkájában.

Egy összetört BMW lesz a magyar pavilon fő attrakciója a 2011-es velencei képzőművészeti biennálén. Németh Hajnal médiaművész alkotásának központi eleme a művészettörténészek által talált tárgyként emlegetett, csúnyán összetört autó, amelynek történetét a kiállító teremben játszott kortárs opera meséli el. A három szereplő három szemszögből mutatja be a történteket.


A tervek szerint a Magyar Pavilonba készülő mű kiegészül videókkal, amelyeken végignézhetjük az autó sorsát a gyártástól kezdve az árusításon át a javításig. Míg a baleset esetében az énekes formában előadott történet az esemény felidézésében játszik szerepet, a filmen a gyár, az autószalon és a szerviz válnak az operadialógusok előadásának helyszíneivé.

Az Összeomlás - Passziv Interjú című munka nem direkt a biennáléra készül: tavaly már bemutatták a Kiscelli múzeumban, kiállították a MODEM-ben, legutóbb pedig az Aviva-díj kiállításán szerepelt. Németh Hajnal biennálés győzelme egyébként érthetővé teszi, hogy miért nem őt, a sokak által esélyesnek tartott képzőművészt választották a múlt héten az Aviva-díj győztesének.

Kicsoda Németh Hajnal?

Az évek óta Berlinben élő és alkotó Németh Hajnal munkáira a tömegkultúra és a hétköznapiság jelenléte a jellemző. Ez az elsősorban vizuális tartalom az utóbbi évtizedben kiegészült audioelemekkel. Németh a velencei projektben korunk egyik legmeghatározóbb kultusztárgya, az autó emberhez való viszonyán keresztül egzisztenciális kérdéseket feszeget. Az autóbaleset témáján keresztül a mulandóságról beszél. Az autóhoz kapcsolódó egyéb helyszínek az autóvásárlás és választás dilemmáját, illetve a vezetéshez vagy a sebességhez fűződő rajongást vagy szorongásokat mutatják be.

Az 54. Velencei Képzőművészeti Kiállitás főkurátora Bice Curiger, aki az ILLUMInations / ILLUMInazioni címet választott a jövő évi nemzetközi kiállításnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?