Milliókért kelt el egy kínai császári pecsét

2010.11.11. 21:08

Magas áron, 2,7 millió fontért (883 millió forintot meghaladó összegért) kelt el egy kínai császári pecsét a Bonhams aukciósház csütörtöki árverésén Londonban, a történelmi kincs visszakerül Kínába.

Fotók: bonhams.com
Fotók: bonhams.com

A Csing-dinasztia idején, az 1711 és 1799 között élt Csien-lung (Quianlong) császár által használt fehér jáde pecsét alig négy centiméteres, formája négyszögletű. A történelmi tárgyat vélhetően a császár nyolcvanadik születésnapjának idején készítették. Az mindmáig nem ismert, hogy a pecsét miként hagyta el Kínát, elképzelhető, hogy a boxerlázadás idején, vagyis 1900 körül vitték el a Tiltott városból.

A darabért előzetesen 1,5-2 millió fontot vártak. A tételt mind európai, mind pedig ázsiai vevők körében nagy érdeklődés övezte, a pecsétre végül egy névtelenségbe burkolózó pekingi licitáló csapott le.

Szakértők szerint az árverés végkimenetele újabb bizonyítéka a kínai vásárlók növekvő befolyásának a globális műkincspiacon, elsősorban ami az Ázsiából származó kincseket illeti.

A Sotheby's aukciósház októberben egy Csing-dinasztia korából származó vázát adott el 32,4 millió dollárért (6,6 milliárd forint). Az árverési ház ázsiai aukciósorozata - amelyen műkincsek mellett ékszereket, borokat és órákat kínáltak Hongkongban - összesen 400 millió dolláros (81,25 milliárd forint) bevételt hozott.