Az előadóművészeti zárolás feloldását kérik

2010.11.12. 15:29
Az előadóművészeti szervezeteket sújtó kormányzati zárolások feloldására kéri Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztert a Magyar Színházi Társaság (MSZT) elnöke.

Csizmadia Tibor a miniszternek címzett pénteki levelében emlékeztet arra: nyáron komoly viták forrása volt, hogy az előadóművészeti törvény által a VI-os és a II-es kategóriába sorolt művészeti szervezetek számára az Előadóművészeti Tanács által javasolt 2010. évi működési támogatások harmadát a kultúráért felelős Nemzeti Erőforrás Minisztérium július végén zárolta.

Mint az MSZT elnöke hozzáteszi, már a működési a pályázatokat is későn írták ki, majd azok eredményének közzététele is késett.

Az ezt követően bejelentett zárolás nemcsak a független társulatokat érintette, hanem az előadóművészeti törvény alapján meghirdetett egyéb pályázatok - például a Katona József-, és a Weöres Sándor-pályázat, a hátrányos helyzetű önkormányzati színházak kompenzációs pályázata - révén szinte az összes előadóművészeti szervezetet - figyelmeztet az MSZT.

Lassan itt az év vége, és minden szervezet és intézmény számára fontos, hogy a megítélt és betervezett támogatásához minél előbb hozzájuthasson. Ezért Miniszter úrtól ezúton kérünk tájékoztatást arról, hogy mikor várható a zárolások feloldása és a törvény szerint megítélt támogatások kifizetése" - zárul a Réthelyi Miklósnak szóló nyílt levél.