Koronavírus adatok

2021. dec. 01.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
3 °C
8 °C

Uniós alapból fizették Elton John koncertjét

2010.11.12. 16:25
Az Európai Bizottság (EB) vizsgálatot indított, hogy megtudja, miért finanszírozták az olasz hatóságok Elton John brit popsztár nápolyi koncertjét az Európai Unió regionális fejlesztési alapjából.

Az Európai Bizottság szeretné tudni, hogy az olaszok miért költöttek el tavaly 720 ezer az EU regionális fejlesztési alapjából Sir Elton John koncertjére, írja a BBC. Ton van Lierop, a regionális politika szóvivője azt mondta, érdeklődve várják a magyarázatot.

A koncert a Nápolyban tartott 2009-es szeptemberi Piedigrotta fesztivál része volt. Mario Borghezio a jobboldali Northeryn League párt tagja szégyenletesnek nevezte, hogy az EU pénzével ennyire visszaéltek.

Mr. Van Lierop még ehhez hozzáteszi, hogy a Bizottság konkrétan nem tudja, hogy Sir Elton John mennyit kapott ezért a koncertért. A Bizottság ugyan belemehet abba társfinanszírozó szerepet ellásson néhány kulturális rendezvény esetében, azonban nem igazán értik, hogy ez a koncert milyen pozitív hatással járult hozzá a régió fejlődéséhez.

Az EU országaiban rengeteg rendezvény valósul meg a regionális fejlesztési alapból, az adott ország kormánya felel azon pénzek elosztásánál, ahol a megvalósítás kevesebbre kerül, mint 50 millió euró.

A fesztivál egyik szervezője, Dario Scalabrini állítása szerint 600 ezer eurót használtak fel az EU pénzéből erre a koncertre. Úgy véli, hogy a kiadások segítségével nemcsak Nápoly városát népszerűsítették, hanem az üzletnek is jót tett, a helyi kereskedelem fellendült.

Elton John énekelte el a Candle in the Wind számot, amit eredetileg 1973-ban adott elő Marilyn Monroe halálának 11 évfordulóján, majd ennek feldolgozott változatát 1997 után adta ki, Diana hercegnő emlékére. Ez a verzió 33 millió példányban kelt el világszerte és a világ egyik legkelendőbb dalává vált.