Őzét bepanaszolták 59 milliós hiány miatt

2010.11.16. 09:12
A Pesti Magyar Színházban egy szakszervezeti vizsgálat 59 millió forintos hiányt állapított meg az intézmény idei első háromhónapos költségvetésé­ben. A Blikk úgy tudja, feljelentették a színház vezetőjét.
Őze Áron
Őze Áron

Iglódi István halála után, január 1-jétől Őze Áron lett az intézmény igazgatója, kinevezését hatalmas botrányok követték, miután megszüntette a közalkalmazotti státuszt, vagyis a húzónevek kevesebb szerephez jutottak. De volt, aki egyáltalán nem is maradt a színháznál.

16 színész munkaügyi perben áll az intézménnyel, de a technikai személyzet egy része is szedhette a sátorfáját. Az óriási hiány épp az egyik per során derült ki, amikor egy színész az elmaradt díjazását kérte számon a vezetőségen, és emiatt belső vizsgálatot indítottak el.

Intézkedését az új igazgató akkor nadrágszíj-összehúzásként magyarázta, arra azonban még nincs magyarázat, miből finanszírozták az évad első bemutatója, a Sweet Charity költségeit, aminek előadásai érdeklődés hiányában többször el is maradtak.

Egy nagyon szép díszletű előadás is 8 millió forintba kerül, a Sweet Charityé 20-30 millió is volt, állította a Blikknek egy, a színházból eltávolított gazdasági szakember.

Nagy költségvetési hiánnyal küzdenek, nem tudják kifizetni az embereket, a Sweet Charity díszlettervezőjét, de egy sor más munkatársat sem, írja a lap.

Úgy tudjuk, a színházban alapvetően visszaestek a bér­let- és jegyeladások, ráadásul a szokásos 30-40 előadás helyett mindössze 15 darabra ülhetnek be csak a nézők egy hónapban.

A Nemzeti Erőforrás Minisztériumából kapott információnk szerint a hiány miatt az igazgatót fel is jelentették, így Őze Áronon hamarosan számon kérhetik az 59 millió forintot. Őze Áront nem érték el.