Gál
10 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Az Európai Újságírók Szövetsége is aggódik

2010.12.15. 18:38

Aggodalmát fejezte ki kedden az Európai Újságíró Szövetség (EFJ) a magyar médiatörvény tervezete miatt, amely a szövetség Brüsszelben kiadott közleménye szerint fenyegetést jelent a sajtószabadságra.

Aidan White főtitkár megfogalmazása szerint a tervezett törvény egy olyan testület ellenőrzése alá vonja a médiát, amelynek "illetékessége és legitimációja megkérdőjelezhető". Ha jelenlegi formájában fogadják el, a törvény sérti a szabad véleménynyilvánítás alkotmányos jogát - áll a szövegben.

A közlemény szerint a szövetség és annak magyar tagszervezete, a MÚOSZ (Magyar Újságírók Országos Szövetsége) más civil szervezetekkel együtt arra szólítja fel a kormányt, hogy vizsgálja felül a tervezetet. Az EFJ bejelentése szerint a médiaügyekre szakosodott európai parlamenti képviselők egy csoportja levelet intézett Jerzy Buzek EP-elnökhöz, kifejezve aggodalmát a magyar médiahelyzet miatt.

A hét elején az Európai Lapkiadók Egyesülete (ENPA), valamint a Lapok és Lapkiadók Világszövetsége (WAN-IFRA) is aggodalmának adott hangot a médiatörvény tervezetével kapcsolatban.