Márta István visszalépett a Budapesti Fesztiválközpont vezetésétől

2010.12.16. 14:40
Márta István nem kívánt az okokról részletesen nyilatkozni, csupán annyit mondott, hogy a feltételek számára elfogadhatatlanok voltak. Zimányi Zsófia utódjának kinevezése egyelőre lekerült a Fővárosi Közgyűlés napirendjéről.

A Budapesti Tavaszi Fesztivált a mindenkori kulturális tárca, a főváros és - legnagyobb hányadban - a Magyar Turizmus Zrt. támogatja, valamint forrást jelent még a jegybevétel. A fesztiválközpontban dolgozók bérét, az iroda működésének költségeit azonban a szponzorpénzekből kell kitermelni. Az MTI úgy tudja, valószínűleg ez a részlet riasztotta el Márta Istvánt.

A Budapesti Tavaszi Fesztivált, a Budapesti Őszi Fesztivált, a Budapesti Búcsút, a Nyár a Lánchídon és más fővárosi kulturális eseményeket szervező fesztiválközpont ügyvezető igazgatója, Zimányi Zsófia már korábban bejelentette, hogy újabb periódusra nem pályázik. Az eredeti közgyűlési előterjesztés szerint Kolosi Tamásné Zimányi Zsófia jelenlegi igazgató 2010. december 31-ével mond le tisztségéről, a 2011-es Budapesti Tavaszi Fesztivált azonban még lebonyolítja és együtt dolgozik nzutódjával, hogy az átadás zökkenőmentes legyen.

Bár a Budapesti Fesztiválközpont vezetőváltása lekerült Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésének napirendjéről, számos kulturális döntés született: határoztak a Budapest Galériának a Budapesti Történeti Múzeumba történő beolvadásának koncepciójáról, és elvi döntést hoztak arról, hogy a hatékonyabb feladatellátás érdekében a Petőfi Csarnok a Trafó Kortárs Művészetek Házába olvadjon be. Döntöttek továbbá arról, hogy pályázatot írnak ki a Centrál Színház ügyvezetői posztjára, Puskás Tamás megbízatása ugyanis 2011. június 30-án lejár. A pályázat előkészítésére szakmai bizottságot hoztak létre, amelynek tagjai: Kerényi Miklós Gábor, Nagy Viktor, Novák Eszter, Szirtes Tamás és Perényiné Losonczi Júlia.