Rátóti szerint tarthatatlan a helyzet Kaposváron

2010.12.17. 17:53
Új rendezőkkel, dramaturggal, művészeti munkatárssal a halaszthatatlanul felújításra szoruló épületben tartja meg a jövő évadban is az előadásokat a kaposvári Csiky Gergely Színház társulata, mondta el Rátóti Zoltán, a színház igazgatója pénteken.

"Új generációt vonok a színházi életbe" - jegyezte meg a sajtótájékoztató után a színházigazgató, hogy mi a fő újdonsága az általa vezetett színház új évadának. Művészeti munkatársként Bérczes László lesz a segítségére, az eddig betöltetlen dramaturgi posztot Németh Virág kapja, és nyolc, köztük több fiatal rendező is bemutatkozik majd a kaposvári színházban. A nagyszínpadon öt felnőtt és két gyerek, a stúdióban pedig három bemutatót terveznek.

"A darabstruktúra annyira nem változik, egy vidéki színházban meghatározott, hogy zenés darabok és vígjátékok is legyenek. A konstrukció alapján lesz a stúdióban is bérletrendszer, ahol nemcsak a szórakoztatás a cél" - tette hozzá.

Rátóti a színház büféjében tartotta a tájékoztatót (Fotó: Gőzsy Gáborné)
Rátóti a színház büféjében tartotta a tájékoztatót (Fotó: Gőzsy Gáborné)

Tim Carroll, a londoni Globe színház egykori igazgatójának a rendezésében is bemutatnak Kaposváron egy Shakespeare-darabot, karácsony előtt pedig egy ősbemutatót, Háy János és Lovasi András zenés darabját, amiről részleteket, címet egyelőre nem árultak el. A színházban Molnár Piroska, Koltai Róbert és Spindler Béla vendégszínészek szereplésével futó A nagymama című darab és a Játék a kastélyban című Molnár Ferenc-mű még az előző igazgató, Schwajda György elképzelései alapján kerültek színpadra, a Portugál című színművet és a Schwajda György-darabot, a Csodát már Rátóti tette műsorra.

A jövő évad nem a felújítás jegyében telik, jelezte még Rátóti, az évek óta húzódó, egyre rosszabb állapotban lévő épület felújítása a tervekkel ellentétben mégsem kezdődhet el. Mint mondta, egy évet még biztosan kibírnak, de hosszú távon a helyzet tarthatatlan. "Van remény és szándék is, egyelőre pénz nincs rá. Biztos vagyok benne, hogy a gazdasági és kulturális tárcának is van rá elképzelése megújuljon".

A színházigazgató új filmjének sorsa is bizonytalan: Miklauzic Bence Zöld sárkány gyermekei című filmjét nevezték a szemlére, aminek a megtartása még függőben van. (Beszámolónk a magyar-kínai film forgatásáról itt olvasható.)