Kimászott a Gödörből a magyar képregény

2010.12.19. 17:39 Módosítva: 2010.12.19. 17:55
Birodalmi rohamosztagosok, Napirajz-rajongók és nagy mellű űrvirágok verték el a karácsonyi pénzüket szombaton a Millenáris - Jövő házában megrendezett Hungarocomix & Animekarácsonyon, ami a kriptaszag helyett végre a San Diego Comic Con hangulatát árasztotta. 2010 Hellboy, Lencsilány, a Pinkhell, a töretlenül népszerű mangák és az egységbe forrt geektársadalom éve volt.

- Hé, Macskalány!
- Ő ott egy fiú, nem?

A tavalyi kriptahangulatú, rekordalacsony látogatószámmal (mindössze 800 fővel) megtartott Hungarocomix után szomorúan sütöttük el a címben az olcsó Gödör mélyén a magyar képregény poént. Erre most nincs lehetőség, a Hungaró ugyanis idén végre kimászott a sírjából és áttántorgott Budára a Millenárisra. Sőt, a júniusi HoldfényCon sikerén felbuzdulva összeházasodott a HoldfényTeammel, és 2500 fős, össznépi geekbuli lett belőle Hungarocomix & Animekarácsony néven, ahol Boba Fett és a Sikoly maszkos sorozatgyilkosa pórázon vezetett anime-dominákkal olvasta együtt az új Kázmér és Hubát, a birodalmi rohamosztgosok pedig mikulássapkás tündérekkel és nagy mellű űrvirágokkal kávézgattak a közös fotót követelő rajongóáradat közepén.

A hosszú nevű rendezvény egy sajátosan káeurópai San Diego Comic Con lett, ami a miénk, már nem is annyira kicsi, és csak annak savanyú, akit idegesít a sok jelmez, a nagyszínpad felől dübörgő nyivákolás és a kaotikus szervezetlenség. A Hungarocomix az utóbbi években kallódó mostohagyerek lett a mama kedvence Képregényfesztivál mellett, éppen ideje volt a radikális váltásnak. Még olyan áron is, hogy így a nyugati képregények és főleg a magyar alkotások kisebbségbe kerültek a mangadömping közepén: a sztahanovista acélgyári munkás rendíthetetlenségével Napirajz 4-et dedikáló Grafitembert például mi is csak azért vettük észre, mert véletlenül mellé állt egy karddal mászkáló Drizzt Do'Urden-imitátor és egy tépett bőrnadrágos Macskanő, akikkel közös fotót akartunk.

„Ha 2008 a mangák éve, 2009 pedig a képregénybiznisz fekete éve volt, akkor 2010 az agónia, a szerencsésen egymásra találó képregényes szubkultúrák, és persze a gyermekem születésének éve. 2010-re minden kiadó tisztába jött a realitásokkal" - mondta Tóth H. József, a Vad Virágok Könyvműhely főnöke, akit a hagyománytisztelet jegyében eddig minden évben kifaggattunk a hazai képregénypiac helyzetéről. A kiadóvezető hozzátette: „Idén sajnos a Hellboy kivételével nem voltak igazán friss húzócímek, mint 2009-ben a Kis herceg vagy az első Sandman-kötet. A válságot még mindig keményen érezzük, manga fronton a Delta Vision már nem olyan aktív, mint korábban, és a nagy múltú Athaeneum is visszavett a tempóból, 300 forintért árulja a régi Mangattack-könyveket. És ugye ott van az év legnagyobb csalódása, a Galaktika befuccsolt steampunk képregényantológiája, ami megint bebizonyította, hogy a nagy könyvkiadóknak sem mindig szívügyük a képregény."

A Kázmér és Huba mellett mangákat is megjelentető Vad Virág-vezér természetesen még mindig javíthatatlanul optimista: „Végre kezd egységesedni a jó értelemben vett geek réteg. A korábbi rendezvényeken nem láthattál Harley Quinnek öltözött cosplay-es lányt, és a Panel főszerkesztőjét sem tudtad tündérlánnyal lefotózni.” Arról, hogy a jelmezes tinicsajok felfedezték-e a Kalyber Joe-t vagy a Magyar Képregény Szövetség hivatalos képregényantológiáját, a Pinkhellt, már az MKSZ elnökét, Halmos Ádámot kérdeztük: „Még nagyon minimális az átjárás, de ezen az új helyszínen már nem tud végigsétálni egy tinilány úgy, hogy ne tűnjön fel neki: van más is a hazai piacon a mangákon kívül."

Természetesen az MKSZ elnök is értékelte 2010-et: „Ez az egységesedés éve volt. A Képregény Szövetség idén a magyar kiadók szövetségéből egyesületté alakult át, ami már magába olvasztotta az alkotók és a gyűjtők többségét is. Az év végi Hungarocomix és az Animekarácsony összevonását kezdettől fogva támogattam, hiszen ez most az egységesedés ideje kell, hogy legyen. Tavasszal pedig jöhet a magyar alkotásokra fókuszáló, művészi vonalra ráerősítő, MKSZ-szervezésű Képregényfesztivál." Halmos a 2010-ben megjelent újdonságok közül a Hellboy-t, a Napirajzot, a Lencsilányt, és a Pinkhellt emelte ki. Utóbbiba belelapozva mi is azt tapasztaltuk, hogy az antológia végre szakított a köldöknézegetős, öncélúan művészkedő one shot történetekkel, és felvállalta az igazi B-movie hangulatú folytatásos sztorikat (kiberlábú zombikalózokat, sci-fit, horrortörténeteket), ráadásul hamarosan bekerül az online könyvesboltok kínálatába is.

Bár nehéz überelni azt a látványt, amikor a Beatrice Nyolc óra munka, nyolc óra pihenésére egy olyan zombi csápol, akinek a hungarocell kardja nagyobb, mint ő maga, szétnéztünk a Jövő háza emeletére is. Itt konzoljáték, büfé, gyűjtögetős kártyajáték, a Mondo magazin főszerkesztője, a földszinti tömeg fölé nyúló vashidak és egy kisebb rendezvényterem várta a képregényőrülteket (a Mondo kistermében egyébként Wostry Feri és a Geekz blogos tettestársai az idei és jövő évi képregényfilmeket szedték ízekre, az MKSZ pedig 2010 hazai képregényes életét elemezgette). Az egyik standnál örömmel fedeztük fel a hazai szerepjátékos újságírás nagy veteránját, Tihor Mikóst, a 92-ben elindult levelezős RPG, Túlélők Földje, és az arra épülő kártyajáték, a HKK atyját.

Mindig jó látni, hogy mangákért és az európai-amerikai képregényekért rajongás már itthon sem a korpás hajú osztály hülyéinek és a pattanásos, bálnatestű tinilányoknak a meg nem értett hobbija. A Hungarocomixból jelmezes gigaházibuli lett, tele 18 éves, miniszoknyás-cicafüles bombázókkal, akiket bámulva a képregényritkaságos dobozokban turkáló harmincas korosztály fátyolos tekintettel merenghet el azon, milyen jó lett volna 95-ben az új Pókember-füzet mellé egy fűzős-harisnyás mangacsaj telefonszámát is megszerezni. Csak reménykedni tudunk, hogy a Hungarocomix-Animekarácsony házasság nem végződik jövőre válással.

A Hungarocomixon természetesen feltankoltunk a legfrissebb képrgénymegjelenésekből, karácsonyi ajánlókért és részletes képregénykritikákért a Könyvesblogot érdemes nézegetni.