Nem csak a Szigetnek tehet be a magas területfoglalási díj

2011.01.26. 09:41 Módosítva: 2011.01.26. 12:42
A Sziget után a Nemzeti Vágta megrendezése is veszélybe került, mert a főváros százmilliós területhasználati díjat szeretne. Időközben közeledtek az álláspontok a Sziget szervezői és az önkormányzat között, de ezentúl minden területhasználatért fizetni kell majd.

Nemcsak a Sziget, de a Nemzeti Vágta megrendezése is veszélybe került. Az idei rendezvényre kivetendő százmillió forintos területhasználati díj szinte lehetetlenné teheti a negyedik Vágta megrendezését. A júniusban tervezett vetélkedés egyébként eddig rendre mínuszban zárt - tavaly 70 millió forint veszteséget írtak le a rendezők.

Tamás István, a versenyt létrehozó és szervező Vágta elnöke lapunknak elmondta, az eddigi nyilatkozatokkal szemben eddig is fizettek területhasználati díjat: tavaly 5 millió forintot utaltak át a főváros kasszájába az Andrássy út egy részére települt kereskedelmi egységek által elfoglalt terület után. A Hősök terén egyébként ingyenesen látogatható Vágta után területhasználati díjat fizetni olyan - fogalmazott -, mintha a margitszigeti vagy a szabadság-hegyi sétautakra is kivetnék a közterhet.

A hagyományosan júniusra szervezett Vágta márciusban az előfutamokkal kezdődik. A döntőre a szervezők egy, speciális - uniós - futamot is terveztek, ám az új, milliós kiadás felboríthatja ezt is. A Nemzeti Vágta tavaly a Szerencsejáték Zrt., a PET Hungária Kft., a MÁV-Start Zrt. és a fővárosi önkormányzat támogatásával valósulhatott meg. A 20 millió forintos fődíjat Demecser lova és lovasa nyerte.

A Sziget fesztiváltól a fővárosi önkormányzat korábban 2,5 milliárdos közterület-foglalási díjat tervezett beszedni, de a hétfői tárgyalásokon ez az összeg már nem került szóba. Gerendai Károly, a Sziget főszervezője lapunknak elmondta, a pénteki tárgyalási fordulóra olyan számításokat és tervezeteket készítenek, amelyek kimutatják azt, hogy milyen anyagi előnyökkel jár Budapest számára az egyhetes Sziget, és hogy milyen közös tevékenységekkel lehet előmozdítani az idei fesztivál sikeres megrendezését. Várhatóan ezen a megbeszélésen kerül majd terítékre a fizetendő területfoglalási díj mértéke is - de ez, úgy tudjuk, már a százmilliós nagyságrendet sem közelíti majd meg.