A magyar rejtvényfejtők napja

2011.02.02. 12:49
2007-ben az oktatási és kulturális miniszter is támogatta a Rejtvényfejtők Országos Egyesületének és a Füles Szerkesztőségének közös javaslatát, hogy minden évben február 3-át a magyar rejtvényfejtők napjává nyilvánítsák, amit idén is egy egésznapos rejtvényfejtő-versennyel ünnepelnek meg.

A szombati egyéni keresztrejtvényfejtő-versenyen a kezdőtől a mesterig (skandináv rejtvénytől a kevert olasz típusúig) minden rejtvényfejtő megtalálhatja a neki megfelelő rejtvényt és harcba szállhat a kupákért és a nyereményekért. Ezen kívül logikai rejtvényekkel is tesztelhetik a tudásukat, köztük a világszerte népszerű sudoku rejtvénytípus variációival is találkozhatnak a versenyzők. Idén először a betűrejtvények és a vizuális rejtvények kategóriájában is tesztelhetik magukat a fejtők.

A rendezvényen részt vesz a megjelenésének 54. évforduláját ünneplő Füles szerkesztőségének több munkatársa (köztük Markos Ede főszerkesztő), valamint a magyar rejtvényfejtő válogatott több tagja is. Magyarországon több mint egymillió ember fejt rendszeresen rejtvényeket, a kvízműsorok nézettsége is átlagon felüli és a magyar kultúra szerves és világszerte ismert része példuál a Rubik Ernő által feltalált Bűvös kocka, mutatva, hogy hazánkban a rejtvénykultúra és a logikai készség átlag feletti.

Az első magyar keresztrejtvény Magyarországon 1925. január 22-én jelent meg az első „keresztszórejtvény”; a Ma Este című hetilap hasábjain. Bár felépítése és nyelvezete nem teljesen felel meg a mai szokásoknak, mégis igen érdekes történeti kuriózum. A keresztszórejtvény mellett a nyeremény is nagyon újszerű volt. Az akkoriban divatossá lett mahdzsong játékot sorsoltak ki a helyes megfejtők között.

Ezt követően néhány hét múlva szinte minden újságban helyet kapott a népszerű fejtörő. Sikerére jellemző, hogy a kiadók egymást túllicitálva próbáltak minél több olvasót meghódítani: például a Pesti Napló egyik keresztrejtvény-pályázatán a fődíj egy körúti bérház volt. Napjainkban pedig már több mint 100 rejtvényújság közül válogathatnak az újságos standokon az érdeklők, a legismertebb rejtvényújság a Füles 1957. február 3-án, 53 évvel ezelőtt jelent meg először.

1968-ban, Pécsett alakult meg az első rejtvényfejtő-klub, ahol előbb háziversenyeket rendeztek, majd sor került az első városok közötti versenyre is, Szekszárddal. Később a Füles koordinálásával gombamód szaporodtak a rejtvényfejtő- klubok az ország minden táján, és rendszeresen találkoztak is országos versenyeken az ország legjobb rejtvényfejtői. Az évtizedek során kialakult szabályok szerint különböző kategóriákban (kezdőtől mesterig), illetve egyéni- és csapatfordulókban mérik össze tudásukat a rejtvényfejtők.

1996 óta a Rejtvényfejtők Országos Egyesülete szervezi a hazai rejtvényfejtő-versenyeket. Idén 20 versenyre került sor az ország szinte minden táján: Pécstől Békéscsabáig, Encstől Székesfehérvárig, Szegedtől Balassagyarmatig.