Taccsra tették a Szépművészetit

FigyelõNet
2011.02.08. 09:24
Miután a kormány elvetette a Szépművészeti Múzeum felszín alatti bővítésének tervét, és a széleskörű múzeumpolitikai koncepció még nem ismert, az intézmény nem képes tervezni a jövőbeni kiállításait.

A FigyelőNet információi szerint közel kétéves előkészítő munkát húzott keresztbe egy tollvonással a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI), amikor szombaton közölte, hogy a térszín alatti bővítés helyett a fejlesztés a felszín felett valósuljon meg, egy átfogóbb múzeumi fejlesztés keretében, amelyről bővebbet még nem lehet tudni. A földalatti építkezés finanszírozását 90 százalékban az Európai Unió állta volna, így a kormánynak a közel 3,5 milliárd forintból mindössze 300 millió forintot kellett volna kifizetnie. Most azonban a tárca kifarolt az előző kabinet döntése mögül.

Miközben még egy hónappal ezelőtt a múzeum sajtóosztálya még arról tájékoztatta az fn.hu-t, hogy a már egyszer elhalasztott kapavágás után most tavasszal valóban elkezdődnek a munkálatok, kétséges, hogy a múzeum vezetése valóban egyetértett volna a most hétvégén bejelentett minisztériumi döntéssel, ahogyan ez a NEFMI közleményében állt.

A Szépművészeti Múzeum térszín alatti bővítésének projektjét ugyan elvetette a kormány, a múzeum bővítésének tervéről azonban nem tett le a kabinet, meg kívánja vizsgáltatni ugyanis annak lehetőségét, hogy a bővítés a felszín felett, egy komplex múzeumi fejlesztés keretében valósuljon meg. A főigazgató kiemelte azt is, hogy a múzeum alapvető érdeke a bővülés, hiszen a világ összes nagy múzeuma átesett ezen az elmúlt két-három évtizedben. Szerinte a Műcsarnok mögötti területen lenne lehetőség egy nagyobb léptékű múzeumi fejlesztésre, amely magában foglalhatná a Szépművészeti Múzeum fejlesztését is.

A múzeum sajtóosztályán mindemellett elmondták, hogy jelenleg a döntés ismeretében tehetetlenek, ugyanis nem tudják, milyen kiállításokat szervezzenek, mert az utóbbi két évben minden tervüket a most lefújt kibővítéshez szabták. Így majd csak azután tudnak ismét a jövőről beszélni, ha megismerik a kormány múzeumpolitikai koncepcióját.

A minisztérium a közleményében nem indokolta a döntést, de azt ígérte, hogy február közepén Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára és Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója a sajtó bevonásával tájékoztatja majd a közvéleményt. Szakmai körökből azonban úgy értesültünk, hogy az Szépművészetitől a kormányhoz visszakerült közel 3 milliárd forintos uniós forrást szimbólumértékű beruházásra, a Budai Vár felújítására kívánják inkább felhasználni.