Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-5 °C
5 °C

Dokumentumszínház a romagyilkosságokról

2011.03.08. 13:38
Különleges, multimédiás dokumentum-színházi előadást láthat a közönség március 10. és 12. között a budapesti Trafó - Kortárs Művészetek Házában.

A PanoDráma produkciója, a Szóról szóra a romák elleni támadássorozat tényeiből kiindulva vizsgálja a magyarországi többségi társadalom reakciót és felelősségét. A Szóról szóra dokumentum-színházi előadás verbatim technikával készült: a produkcióban elhangzó szövegeket változtatás vagy stilizálás nélkül, szó szerint adják elő a színészek.

Az alkotók több mint 60 órányi anyagból válogatták össze az elhangzó idézeteket - mondtaLengyel Anna kreatív producer. A romák elleni 2008-2009-es támadássorozat kapcsán a túlélőkkel, hozzátartozókkal, ügyészekkel, rendőrökkel, a helyi kisebbségi önkormányzat vezetőivel és polgármesterekkel készített szöveges interjúk mellett filmes dokumentumok, a közszereplők nyilatkozatai és a médiában megjelent kommentárok segítenek rekonstruálni a történteket.

Az előadás célja, hogy elgondolkoztassa a nézőket. Lengyel Anna úgy véli: az ma már nem elég, ha valaki toleráns, antirasszista és a saját életét tisztességesen éli, mert olyan légkör alakult ki Magyarországon, ahol nemcsak ilyen támadások történhettek, de az arra adott válaszok sem voltak mindig megfelelőek. "Sólyom László akkori köztársasági elnök a hetedik támadásig nem emelte fel a szavát, Németországban ilyen esetben egy politikus azonnal belebukna a hallgatásba".

A PanoDráma meghívására egy nemzetközi csapat közösségi munkájával készült el a Szóról szóra végső változata. Románia két legismertebb fiatal drámaírója, Michael Bhim és Mihaela Michailov, valamint a német David Schwartz és a magyar Schermann Márta rendezők a munkafolyamat alatt egy hetes műhelymunkán is részt vettek, amelyet a világhírű Rimini Protokoll társulat vezető dramaturgja, Sebastian Brünger tartott nekik.

Az előadást angol és magyar nyelven, angol feliratozással láthatja a közönség. A március 12-i, szombat esti előadás után közönségtalálkozót is rendeznek az alkotókkal.  • Vennék
  • Bankszámla